Доц. Кунчев: Респираторното заболяване в Китай не е ново

OFFNews 05 декември 2023 в 11:01 786 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

доц. Ангел Кунчев

Разпространяващото се респираторно заболяване в Китай не е ново. Става въпрос за познати заболявания – микоплазмени пневмонии, аденовирус, респираторен вирус", заяви по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По данните до момента мисля, че нямаме нов вирус. Случващото се в Китай е ренесанс на малко позабравени други причинители, които игнорирахме покрай COVID пандемията. Става въпрос за познати заболявания – микоплазмени пневмонии, аденовирус, респираторен вирус и някои от новите грипни вируси. Коктейл, който е характерен за сезона и когато го поставите в условия на хора, които 2-3 години са били под изолация, е нормално да има висока заболеваемост, поясни Кунчев.

Ново респираторно заболяване в Китай, СЗО иска информация

По думите му Европа не е застрашена, защото тези вируси ги има от години около нас.

„Имаше една вълна на пневмонии при децата във Великобритания. Тя се с пренесе донякъде в Нидерландия и Дания. Лекува се с антибиотици. Предаването става чрез по-близък контакт. В Гърция пък сега имат бум на клебсиела пневмония, която идва от болниците и трудно се поддава на лечение”, допълни главният държавен здравен инспектор. По думите му микоплазмените пневмонии се откриват по-трудно.

"Микоплазмената и вирусните пневмонии са атипични и "няма да се чуят на слушалка", но на рентгенова снимка ясно се виждат. Лекуват се с антибиотик", каза доц. Кунчев.

''Китайската'' пневмония може да протича без температура и кашлица, обясни лекар

Той увери, че грипните ваксини на 100% покриват новите щамове, но все още сме далеч от грипна епидемия. В момента върлуват най-често респираторни синцитиални вируси, най-малко са грипните вируси, каза епидемиологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика