Дарение от СЗО разширява диагностичните възможности на НЗЦПБ

OFFNews 22 февруари 2023 в 16:56 1289 0

дарение от СЗО

Снимка PR Care

д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването, проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, доц. Михаил Околийски, представител на СЗО

Дарение от Световната здравна организация (СЗО) разширява диагностичните възможности на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Апаратурата е на стойност 129 730.80 лева и е закупена със съдействието на правителствата на Германия и САЩ.

Това дарение е от нужните добри новини в сферата на здравеопазването – заяви представителят на офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски. – През 2023 г. предстои да направим и втори транш с дарена апаратура за НЦЗПБ. Въпреки че влизаме от една криза в друга, нашият стремеж е да работим за системна помощ към НЦЗПБ. Наш приоритет в Българя е да повишим капацитета на всички колеги в здравеопазването и да превентираме професионалното прегаряне на медиците.

„Много сме благодарни, че СЗО съгласува предварително с нас каква апаратура за лабораторна диагностика ни е необходима и ни достави най-дефицитните апарати. Дарението включва лабораторни микроскопи, биомедицински хладилник, вани за хоризонтална гел електрофореза, ламинарни боксове за биологична безопасност, лабораторен автоклав, системи за хоризонтална електрофореза и др.", каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, който присъства на събитието, подчерта, че дарението е жест към България и припомни помощта на СЗО по време на пандемията от COVID-19.

"В това трудно време разчитахме много и на точните анализи на лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести, за да вземаме нужните управленски решения“, заяви д-р Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика