Чие е това момче? Защо не се вземат мерки за нарушенията в Майчин дом, питат лекари и акушерки

Янка Петкова 12 септември 2023 в 19:46 9051 2

проф. Иван Костов

Снимка Фейсбук/Проф. д-р Иван Костов

Проф. Иван Костов с робота Да Винчи

Въпреки скандалните факти за нарушения в Майчин дом, няма адекватни действия от управляващите и принципала на болницата Министерство на здравеопазването, зад това становище се обединиха бивши и настоящи лекари и акушерки от лечебното заведение на пресконференция днес. Те настояват за отстраняване на ръководството и на проф. Иван Костов като изпълнителен директор.

Това не е междуличностен конфликт от финансово или друго естество. Касае се за много сериозни нарушения в болницата, които поставят в риск пациентите. Още през месец май се опитахме да сигнализираме всички парламентарни групи. Тези доклади не достигнаха до никого. С огромна надежда решихме, че новият министър ще разреши нещата до един месец. Ние сме входирали два сигнала на 9 и 26 юни с желание за среща с него, но такава не е проведена, каза д-р Елена Георгиева, специалист по анестезия и интензивно лечение, бивш началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Майчин дом.

Д-р Георгиева беше освободена от поста началник на КАИЛ в Майчин дом през май тази година. Решението предизвика простести на работещите в клиниката. Ръководството на болницата обяви, че срещу лечебното заведение се води кампания, а извършените 25 поверки (вече 27) не са показали нарушения

Междуличностен ли е конфликтът?

Въпросът не е финансов, не е междуличностен. Опитахме се да уеднаквим методиката за изплащането на отчислениета за избор на екип към акушерките в КАИЛ. Това се оказа огромен проблем. Започна едно преобявяване на конкурси за длъжността, на които явявах само аз. Доведоха човек отвън, който не е участвал в конкурса, който беше във временен отпуск от ВМА - доц. Емил Кържин. Според един от протоколите на послединте одити, в момента началник на клиниката няма, обясни Елена Георгиева.

Тя опроверга твърденията на ръководството, че сигналите са анонимни и заяви, че всеки от 27-те сигнала е поименен, подписан и входиран.

Натиск върху специализантите от КАИЛ

По думите на бившият началник на КАИЛ над специализантите в клиниката е бил упражняван тормоз, били са сплашвани, а след подписването на сигнала за нарушения в болницата заплатата им е била намалена.

Когато през май беше сменена д-р Георгиева, с друг началник, аз и моите колеги се подписахме, че сме готови да напуснем. Започнаха сплашвания да си махнем подписите от този списък. Бях заплашен, че няма да взема специалност. Назначиха ми друг научен ръководител вместо д-р Георгиева, избран от Костов. Дадоха ми нов научен план, а в началото на юли ми се каза, че трябва да отида на курс, поредица от курсове за 2 години. Спряха ми ДМС (допълнително материално стимулиране) и отчисленията за избор на екип, заплатата ми стана 1300-1400 лв, разказа Д-р Димитър Бекташев, специализант в КАИЛ на Майчин дом.

Подобна история сподели и друг специализант в клиниката - д-р Стефан Костов. 

"Заплахи за уволнения, удрят в ДМС. В момента сме на основни заплати. Един огромен брой хора работим за благоденствието на директора и неговото обркръжение. В момента държавните болници са едни малки диктаторски републики само си нямат собствени химни. Съчувствам на пациентите", каза медикът.

Какво показаха проверките

По думите на д-р Георгиева въпреки "скандалните констатации" в одитите, назначени от здравното министерство, проверките на ИА "Медицински надзор"и обещанието на министър Хинков, че след като се запознае с тях ще вземе решение, резултат няма. 

Одитът извършен между 10-19 юли т. г. е пренаписан, може би дори неведнъж. Уволнен един от проверяващите - Васил Кацаров. В този одит, в "който няма нищо нередно", е пълно с нарушения. Според констатациите в него Трета гинекологична клиника не отговаря на изискванията на медицинския стандарт по АГ за трето ниво на компетентност, но въпреки това го има. А клиниката няма достатъчно персонал и няма работа. Това нарушение не се забелязва. Има сериозно разминаване между процента участие на д-р Костов за предоставените услуги в МЦ "Майчин дом" и реално получените от него суми. През 2020 г. има участие (с прегледи и консултации) 2,81%, но е получил 46,9% от приходите на центъра. През 2021 г. участието му е 4,88%, а отчислени са 51,92% от приходите. През 2022г. извършените от него прегледи и консултации в центъра на 5,67% срещу 59, 29% от приходите, посочи д-р Георгиева.

"Говори се за една огромна печалба – 109 000. Печалбата на изпълнителният директор е в пъти по-голяма от тази на болничното заведение. Това е една болница с невероятни правомощия на изпълнителния директор – сам сключва договори, сам определя допълнителното материално стимулиране за персонала, това води до влошен микроклимат и рефлектира върху пациентите", категорична бе тя.

"Освен дългове за над 6 млн. болницата има 753 000 лв. необслужени задължения, 28% от целия дълг. Болницата има 28 млн. оборот, а 109 000 печалба. Разбирате смехотворността на данните за чудесното финансово състояние", посочи д-р Алън Начев, акушер-гинеколог с 37 години стаж в Майчин дом.

Безсрочните договори на проф. Костов

Според данните от проверките проф. Костов е назначил двама управители на МЦ "Майчин дом" д-р Диков и д-р Георгиев – двамата на безсрочни договори. Впоследствие те сключват с него консултантски договори, които също са безсрочни. По думите на д-р Георгиева това са прикрити трудови договори, на които те нямат право.

"В същото време се оказа че проф. Костов е имал над на 12 години трудов договор с болница "Шейново" и се е водел в неплатен отпуск. В мига, в който беше зададен въпрос на министър Хинков по този повод, подаде заявление за напускане от "Шейново", каза тя и допълни - "Не може да излезе министъра и да каже – "тези доходи са ОК, защото са декларирани". Декларираме нещо в нарушение на трудовото законодателство, след което то се превръща в нещо абсолютно легитмно и опрадвано не само от МЗ, но и от парламентарните групи".

Какво проверява КПКОНПИ

Има ли конфликт на интереси, риторично пита д-р Георгиева. Според данните проф. Костов, на когото е поверено да управлява дружество, чийто единствен собственик на капитала е държавата и разходва публични средства, осъществява частна дейност във МЦ "ФемиКлиник". Едноличен собственик на капитала на "Фемиклиник" е дружеството "Феми хелт". То пък е представлявано от Борис Конев, който от своя страна (според данъчната декларация на проф. Костов) е дал заем на проф. Костов от 570 000 лв. Освен това той е и управител на дружеството "Медикарт", което е спечелило една от обществените поръчки с възложител Майчин дом. Управител на "Фемиклиник" е д-р Дикова, която е дъщеря на управителя на МЦ "Майчин дом". 

Роботът да Винчи

Роботът Да Винчи е покупка на МУ София, Министерство на здравеопазването и Майчин дом. По думите на д-р Георгиева нарушенията, свързани с работата му са изключително много. В одитния доклад от януари 2020 г. до януари 2022 е констатирано, че с него са работили 19 лекари, от които само трима са имали право да правят такива операции, защото са имали сертификати.

С този робот основно работи Костов и в доклада пише, че се изъвршват 86 операции на година – по 1,5 операции на седмица. Един робот, за да е ефективен, трябва да прави по 5-6 операции на ден. Поне по 20 души в други болници са сертифицирани за оперативната дейност. Ние сме изкарали курсове, но сертификацията става след като болницата изпрати човек в център на фирмата, за да може да работи. Хирурзите, които сме с най-големия онкогинекологичен опит в клиниката, сме лишени от работа с робота, каза д-р Алън Начев.

Д-р Геогиева посочи, че ДМС, което се начислява за работа с роботизирани машини, "по непонятни причини" не включва анестезиологичния екип. "Там не фигурира нито анестезиолог, нито сестра или акушерка, но се отчисляват средства за старшата операционна акушерка, която дори не е вътре по време на тази операция. Освен това с робота изп. директор рекламира частната си практика – снимка с робота рекламира частния център "Фемиклиник", обясни анестезиоложката. 

Крадат ли се пациенти

С роботът д Вични и осигуряването на пациенти за опериране с него е свързана историята на Борислава Вандова, пациентка на АГ болницата.

Преди 3 години се наложи да потърся помощ. Потърсих избор на екип, избрах си доктор, направихме манипулация, за която трябваше да се изчакат резултати. Бях уведомила лекаря, че заминавам за лечение, защото отглеждам сама дете с увреждане. Заминах за чубина и бяхме се разбрали, когато се върна да ми каже резултата и ако има нещо, да продължим с лечението. Нямаше и седмица след това, в 8,30 сутринта се звъни по телефона от секретариата на директора Костов. Секретарката му каза, че ме съветва според моята възрастова група да се оперирам с робота, с който професора работи. Доста се изненадах, защото не знаех какво се случва, нито знаех резултатите. Може да се сетихте как се почувствах. Обадих се на доктора, който ме лекуваше. Наложи се по телефона да ми каже какви са резултатите, а те не бяха добри. Трябваше да се събера пред детето си, да се приберем и незабавно бях оперирана. Не беше редно това да ми се каже по телефона, имах лична уговорка с моя лекар. Така се крадат пациенти. Откъде ще знае моята възраст, ако няма достъп до личните ми данни. Злоупотребява се с пациентите и с тяхното доверие. Не би трябвало да се офертира по този начин. За да избереш лекар, ти си проучил и му имаш доверие. Не е редно, разказа Борислава.

"Странната" научна кариера на проф. Костов

"Като академична общност ние имаме определен път – младши асистент, старши асистент, главен асистент, докторантура и хабилитация. Което не се наблюдава при проф. Костов. Неговата научна кариера е много странна. Той никога не е бил асистент. Интересно каква е докторантурата му и защо е проф. в Катедра по акушерство и геникология след като не е защитил дисертация в такава катедра. Неговите защити са в областта на социалната медицина", каза д-р Марияна Пъневска, гл. асистент, доктор на науките, с 38 години стаж в Майчин дом, "пенсионирана извън всякакви академични правила предварително". 

По думите ѝ като специализант по акушерство и гинекология Иван Костов е бил уволнен от Майчин дом.

Двама колеги щяха да бъдат уволнени дисциплинарно заради него и явно още тогава той е бил "наше момче", защото въпреки че гласувахме да бъде лишен от лекарски права, не се случи подобно нещо. Беше му прекъсната специализацията в Майчин дом и го преместиха в "Шейново". Пак питам: кое е това момче – тогава, а сега вече мастит професор? Има нещо странно. Може би тази данъчна декларация, която подава отива някъде към някого. Защото как за 2,5 год. ще спечели, още по-малко ще изхарчи такава огромна сума. Кой ще застане да каже при всички тези доказателства – чие "момче" е проф. Костов и той професор ли е наистина, запита д-р Пъневска.

Според д-р Анатолий Дуковски, освободен с мотива "навършена пенсионна възраст", в момента в болницата микроклиматът е "отвратителен", а академичността - "нулева".

"Постепенно ценности бяха заличени. Специализантите питат как може да има такова ниско на академичност и на преподаване. Най-стойностните хора са освободени, оставена е една малка клика, която е вярна самодържеца", коментира д-р Дуковски.

По думите на Алън Начев нередности има и при хабилитираните лица в Катедрата по акушерство и гинекология към МУ София. Проф. Костов и д-р Юнакова, са във варнеския медицински университет, а са хабилитирани лица към катедрата на софийския. "Има една насока за овладяване и на катедрата, тъй като парични потоци идват и от преподавателска дейност. Целта е монополизиране на цялата дейност в Майчин дом - лечебна и преподавателска, прогнозира д-р Начев.

Болница с празни етажи

За времето на управление на настоящото ръководство в болницата са съкратени 6 клиники и звена. От 645 души персоналът е намалял със 111 души, каза д-р Начев.

За това време се затвори клиниката по репродуктивна медицина – една много скъпа инвестиция, напуснаха едни от най-добрите лекари, изградени от нас, които оглавиха структури в частни клиники. Беше съсипана и детско-юношеската гинекология, водена от проф. Сираков. Другата голяма грижа е, че акушерският състав непрекъснато намалява и основния двигател в болницата в момента са акушерки, които са започнали работа от създаването на Майчин дом, сподели той. 

Сигнали без отговор

"Сигналите ни винаги са адресирани с копие до други институции. Честно казано до МЗ беше формален, разчитахме на премиера, министъра на финасите и омбусдсмана. Отговор имаше единствено от омбудсмана, но той няма правомощия. Така че отново беше сезиран министъра на здравеопазването. Порочен кръг. Тази въртележка се върти 2-3 месеца, каза д-р Георгиева.

По думите ѝ има куп нарушения, за които не е споменала.

Последният ми въпрос е към министъра – ще остави ли някоя институция да свърши докрай работата си? АДФИ открива, че може да има нарушения, но трудовото законодателство било предмет на дейност на Главната инспекция по труда. Нарушенията свързани с роботизираната хирургия се адресират към НЗОК и прокуратурата. Прокуратурата може да се произнесе след 2-3-5 години. Не знам защо обществото не е стреснато. Положението и в останалите болници сходно. Защо седим и чакаме вкъщи, и се оплакване на близките си? Редно е да направим нещо, защото това е нашето здраве, това са нашите пари, които се изразходват по невъобразим начин с наглост и чувство за безнаказаност. Аз вече нямам думи и съм потресена, надявам се да се вземат мерки незабавно, каза в заключение д-р Елена Георгиева.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

13.09 2023 в 08:21

Окопания вехто-селяндур марш! Има достатъчно специалисти да го заменят.

Едър вредител

С тази печална раждаемост, само изнудвачи ни трябват да тровят младите специалисти, и доят клиентите

9347

1

Анализи

12.09 2023 в 20:27

Защо никой не пише добър лекар ли е, добър хирург ли е. Обвиненията са прекалено плъзгави извън медицинската дейност.Щом е успял да снабди Майчин дом с най-модерния робот значи е добър мениджър.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика