Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация във Варна

Сърцето на жена в мозъчна смърт е предоставено за трансплантация в Румъния, трима у нас трансплантирани в "Лозенец" и ВМА

OFFNews 01 октомври 2023 в 10:49 2608 0

Спартан

Снимка МО

Четирима души получиха шанс за нов живот, след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат възможност за живот на други хора. 

На 29 септември медицински екип от „Св. Марина” – Варна, с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември по искане на ИА „Медицински надзор” и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет „Спартан”. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите. Същият ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „Лозенец” са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж.

По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор” и Националната агенция за трансплантация на Румъния, сърцето е предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор” поднасят искрени съболезнования към близките на жената и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили на Българската армия, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация. 

Самолет C-27J „Спартан” с екипаж от 16-та авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане от МЗ, съобщиха от военното министерство. 

На 30 септември самолетът C-27J “Спартан” излетя за летище Варна в 08.30 часа. На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ Лозенец“, които бяха превозени по маршрута София – Варна – София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. В 16.45 часа самолетът кацна обратно на летище Враждебна.

Командир на екипажа беше майор Николай Георгиев, помощник-командир майор Дарина Христозова и борден инженер капитан Андрей Андрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!