Близо 800 българки годишно чуват диагнозата рак на яйчниците

Около 90% от жените с овариален карцином, диагностицирани в първи стадий на заболяването, имат 5-годишна преживяемост

OFFNews 04 септември 2023 в 09:34 615 0

Световен месец

Снимка PR Play

Световен месец за борба с рака на яйчниците

Близо 800 жени в България чуват диагнозата рак на яйчниците всяка година. Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на болестта в света.

С тази статистика стартира Световният месец за борба с овариалния карцином (рак на яйчниците). Целта е да се повиши информираността за болестта, като се обърне внимание на рискови фактори, симптоми, ранна диагностика и лечение.

Овариалният карцином е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света и засяга предимно дамите над 50-годишна възраст в менопауза. Всяка година около 300 000 жени в световен мащаб се диагностицират с болестта.

Първите симптоми може да са малко, неспецифични или да липсват, което фатално забавя откриването на болестта. В 80% от случаите тя се диагностицира в напреднал стадий. Според експертите броят на жените с рак на яйчниците по света ще нарасне с почти 42% до 2040 г., а тези, които ще загубят битката със заболяването, ще достигнат до 313 617, което е над 50% увеличение спрямо 2020 г.

Кои рисковите фактори за появата на овариален карцином

възраст – заболяването рядко се среща при жени под 40 години. Половината от всички случаи са при пациентки над 60;

наднормено тегло – жени с наднормено тегло (с индекс на телесната маса 30 или повече) са изложени на по-голям риск от развитие на това заболяване;

късно забременяване, липса на бременност, ранна първа менструация (преди 12-годишна възраст) и късно настъпване на менопауза (след 51-годишна възраст);

хормонална терапия след менопауза – използването на хормонална терапия с естроген или естроген и прогестерон след менопауза увеличава риска от заболяването;

BRCA мутации – промените в гените BRCA1 и BRCA2 се свързват с повишен риск от развитие на рак на яйчниците. Мутациите могат да бъдат наследствени или да възникнат под влияние на околната среда. При наличие на BRCA1 мутация доживотният риск от развитие на рак на яйчниците се увеличава с около 40%, докато при BRCA2 мутация – с 10-20%.

Диагностицирането на рака на яйчниците или фалопиевите тръби в ранните стадии може да бъде трудно. Причината е, че симптомите в началото на развитието на заболяването често са неспецифични. Част от тях включват болка в корема или таза, вагинално кървене, констипация, подут корем, диария, силна умора, често уриниране. В напреднал стадий пациентката може да усети увеличаване на обиколката на корема, гадене, загуба на апетит, лошо храносмилане, чувство за бързо засищане при хранене, затруднено дишане.

Част от тези симптоми понякога се проявят и при други състояния. Възможностите за лечение на овариален карцином зависят от стадия на заболяването, прогнозата, както и възможността за оперативна намеса. В много от случите се прилага хирургично лечение и/или някои от тези терапии – химиотерапия, хормонална терапия, таргетна терапия, имунотерапия.

Адекватното лечение може да бъде подпомогнато от генетичното изследване за определени мутации. Тестовете преди или след поставяне на диагнозата могат да бъдат важни за подобряване на грижите за пациентите и за осигуряване на достъп до определени таргетни терапии.

Около 90% от жените с рак на яйчниците, диагностицирани в първи стадий на заболяването, имат 5-годишна преживяемост. Колкото по-късно е открито заболяването, толкова и по-малък процент от пациентките достигат 5-годишна преживяемост – 70% от пациентките, диагностицирани във втори стадий, 39% - в трети стадий, и едва 17% – в четвърти стадий.

Целите на терапията са да се забави прогресията на заболяването за възможно най-дълго време. За жалост, понастоящем около 70% от пациентките имат рецидив в рамките на три години след първоначалното лечение. 

Повече информация за заболяването може да намерите на сайта www.azcare.bg и Фейсбук страницата „Животът те обича“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки