Близо 2400 мъже се диагностицират с рак на простатата всяка година

OFFNews 27 октомври 2023 в 11:24 784 0

рак

Снимка Pixabay

Рак на простатата

Близо 2400 мъже всяка година се диагностицират с рак на простатата всяка година у нас. Това показват данните от Националния раков регистър.

Все още при немалка част от болните заболяването се открива в напреднал стадий, поради факта, че голяма част от мъжете не обръщат внимание на своето здраве при липса на симптоми. Това е целта на кампаниите за безплатни прегледи е да се намали броят на случаите с късно откриване на рак на простата и да се повиши вниманието на обществото за проблемите, свързани с това заболяване, коментира по БНР д-р Константин Христов, специализант по урология във Военномедицинската академия (ВМА).

Лечебното заведение се включва с безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза и тестисите през ноември, когато стартира традиционната инициатива "Movember".

Карциномът на простатата е най-често срещаното онкозаболяване сред мъжете у нас, а също и в Европа, казва д-р Христов.

По думите му заболяването в ранните стадии на болестта няма симптоми. Ако има такива, те се проявяват в по-напредналите стадии и лесно могат да бъдат объркани с доброкачествени състояния, добавя той.

Затова и ежегодните профилактични прегледи са от съществено значение. Д-р Христов отбеляза, че все по-млади мъже се диагностицират с рак на простатата. Той допълни също, че проучванията показват, че по-редовният сексуален живот на мъжа намалява риска от рак на простатата.

Той призовава мъжете да провеждат редовно своите профилактични прегледи, защото не само ракът на простатата, но редица заболявания, хванати навреме, мога да бъдат излекувани напълно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика