Бившият здравен министър Петър Москов оправдан по делото за дарените ваксини

OFFNews 19 октомври 2021 в 12:38 1536 0

Снимка Фейсбук/Личен профил

След пет години разследване и съдебен процес бившият министър на здравеопазването Петър Москов беше оправдан по делото за дарените ваксини от Турция, съобщи той във Фейсбук.

"Днес Специализираният съд ме призна за НЕВИНЕН по всички обвинения, които прокуратурата ми предяви преди пет години!

Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години! Всъщност, Вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги!

На тези, които ме заливаха с помия, желая здраве и възможността да имат спокоен сън!" - пише Москов.

Специализираният съд е оправдал и останалите подсъдими.

Срещу Москов бяха повдигнати три обвинения във връзка с дарените от Турция ваксини „Пентаксим" и „Еувакс Б", както и за незаконно произведена у нас ваксина „Тетадиф". Москов бе обвинен, че като здравен министър през 2015 г. е приел дарението от турското МЗ - 100 хил. ваксини за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба в България. От действията му настъпили имуществени последици за МЗ на стойност 325 233 лв. - твърдеше държавното обвинение, а също - че е бил уронен авторитетът на МЗ. Второто обвинение беше, че Москов умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това произтекли вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788 лв. с ДДС, още 2 098 лв. застраховки и 12 221 лв. транспортни разходи. Третото обвинение беше, че не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли щети в размер на 110 003 лв.

Оправдателните присъди не са окончателни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!