Бившият шеф на Столичната РЗИ се връща като заместник

OFFNews 06 ноември 2020 в 09:45 1895 0

Снимка Архив

Д-р Данчо Пенчев се завръща в РЗИ-София като заместник-директор. Това съобщи пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

В момента изпълняващата длъжността директор д-р Илонка Маева е под карантина заради случаи на коронавирус в семейството ѝ.

Д-р Пенчев подаде оставка на 26 октомври, като конкретни мотиви не бяха посочени. Според изказвания на премиера причината бе отказът да бъде поставен под карантина президентът Румен Радев; според здравния министър причините са лични, а според най-популярната версия в общественото пространство - нарушаването на министерска заповед за поставяне под карантина на контактни лица.

„Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник-директор”, заяви доц. Кунчев.

Експертът отчете, че ситуацията в РЗИ София е тежка и че здравните инспектори трудно успяват да дадат навреме предписанията за карантиниране.

"При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната", каза той.

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10 процента във всички останали.

”Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчев прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла”, заяви доц. Ангел Кунчев.

„Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите. Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане", коментира ситуацията Кунчев и припомни, че на помощ на здравните инспектори са привлечени 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи.

Главният здравен инспектора каза още, че доброволците са малко и за ограничен период от време, а голяма част от инспекторите са в пенсионна възраст.

Той посочи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

„Разрешението на проблема с недостига на персонал е електронното връчване на болничните листове. Това се очаква да стане от следващата седмица. Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове”, обобщи доц. Кунчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови