Дори малката консумация на алкохол по време на бременността може да увеличи риска от диабет за бебето. Това установиха учени от университета на Куинсланд, съобщава в. "Мирър".
Независимо какъв е специалният повод - честване на сватба или рожден ден, някои бременни изпиват една-две чаши шампанско. Макар на пръв поглед това да изглежда безвредно, резултатите от ново изследване сочат тъкмо обратното.
В рамките на изследването с плъхове специалистите имитирали консумация на алкохол по специални поводи по време на бременността и проследили ефекта върху потомството. Резултатите показали, че когато концентрацията на алкохола в кръвта на майката е дори само 0,05 процента, малките ѝ от мъжки пол са с по-високи от нормалните нива на инсулин и в резултат почти са станали диабетици.
Колкото и да е странно, ефектът е наблюдаван единствено у потомството от мъжки пол. Макар причината за това да е неизвестна, учените отбелязват, че по време на бременността плацентата може да се приспособи по различен начин към пренаталния стрес в зависимост от това дали фетусът е от мъжки или женски пол. Това може да повлияе върху растежа и развитието.
Все пак ще са нужни нови изследвания, които да потвърдят, че констатираното с гризачите се отнася и за хората.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
230 млрд баксов
Изработва се нова стратегия на ББР за периода 2024-2026 г.
БотоксПутю
Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите
Mateevk
Роберт Фицо е в критично състояние, МВР мининистърът обвини омразата в социалните мрежи за атаката
Джендо Джедев
Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)