Най-хидратиращите плодове в летните жеги

Горещата вълна връхлетя Европа и мнозина по всякакъв начин се опитват да се разхладят и хидратират.

OFFNews 19 юли 2023 в 16:05 1702 0

плодове

Снимка Pixabay

Плодове с високо съдържание на вода

Освен водата, която пием всеки ден, е важно да знаем кои храни ще ни хидратират допълнително и да ги консумираме максимално много през дългите горещи дни, пише БГНЕС.

Диня

Очевидно е, че динята е изключително богата на вода, но тази сочна храна е и сред найбогатите източници на ликопен, антиоксидант, който помага в борбата с рака и се съдържа в червените плодове и зеленчуци. Богата е на витамин С, прочиства бъбреците и отделителната система.

Съдържа цели 93% вода и именно тази характеристика я прави отлично средство за прочистване на организма, но и за отслабване.

Освен че е мощен антиоксидант, тя съдържа незаменими омега-6 и омега-9 мастни киселини, цинк и ликопен. Всичко това прави динята перфектно средство за естествена грижа не само за лицето, но и за кожата на цялото тяло.

Горски плодове

Горските плодове са чудесни за хидратация. Малините и боровинките съдържат около 85 процента вода, докато къпините са малко по-добри с 88,2 процента.

Цитрусови плодове

Сочните цитрусови плодове могат да помогнат за понижаване на холестерола. Изследователите казват, че съединенията в този плод помагат за изгарянето на мазнините и стабилизирането на кръвната захар.

Грейпфрут, портокал, лайм, лимон и други цитрусови плодове охлаждат тялото много добре. Тайната е във високото съдържание на фитонутриенти като антоцианини, флавони, витамин С, полифеноли.

Цитрусовите плодове доказано поддържат здравето на кожата и имунната система, стимулират метаболизма и подобряват способността на организма да разгражда по-лесно мазнините от храната.

Пъпеш

Една четвърт пъпеш съдържа само 50 калории, но осигурява 100 процента от препоръчителния дневен прием на витамини А и С. Ако сте уморени от обикновени плодове, смесете пъпеш с кисело мляко и го замразете или го накиснете в портокалов сок и добавете мента за освежаваща напитка.

Праскови и кайсии

Ако страдате от обрив и суха кожа, това може да се дължи на повишена температура, за която обикновено не подозирате.

Включете праскови в менюто си, защото бързо ще попълните запасите от калий, витамин А и В12 и други хранителни вещества, които помагат за поддържане на телесната температура и подобряват вида на кожата.

Кайсиите също са отличен естествен помощник за понижаване на телесната температура и намаляване на изпотяването.

Манго

Ако кожата ви е суха, яжте манго. Мангото е богато на витамини и минерали, особено витамин А, който нормализира производството и живота на кожните клетки.

Подобрява външния вид на кожата и помага в борбата с акнето, тъй като предотвратява повишеното производство на кожни клетки. Известно е, че мъртвите клетки, комбинирани със себум (естествено масло за кожа), запушват порите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!