Хранителните добавки за витамин Д носят рискове за здравето

OFFNews 13 февруари 2024 в 16:45 1066 0

витамин Д
витамин Д

Витамин Д, често наричан "слънчевият витамин", е от решаващо значение за здравето на костите, имунната функция и цялостното благосъстояние. Той се произвежда в кожата в отговор на слънчевата светлина и може да се набави чрез някои храни и добавки. Нарастващата популярност на добавките с витамин Д обаче породи опасения относно потенциалните им опасности, особено когато се консумират в излишък или без лекарски контрол.

Витамин Д е мастноразтворим, което означава, че организмът може да го съхранява за дълъг период от време. Това звучи полезно, но също така създава предпоставки за потенциална токсичност. За разлика от водноразтворимите витамини, които организмът може лесно да изхвърли при излишък, мастноразтворимите витамини като витамин Д се натрупват в телесните мазнини и черния дроб, което води до хипервитаминоза Д. Това състояние може да причини редица здравословни проблеми - от гадене и повръщане до по-тежки последици като увреждане на бъбреците, натрупване на калций в кръвта (хиперкалциемия) и сърдечни проблеми.

Рискът от токсичност на витамин Д е особено висок, когато хората сами си предписват високи дози добавки, без да разбират текущия си статус на витамин Д или специфичните си здравни нужди. За повечето възрастни препоръчителната дневна доза за витамин Д е 600-800 IU дневно, но добавките могат да съдържат много по-високи дози, понякога до 5000 IU или повече на капсула.

Освен това добавките с витамин Д могат да взаимодействат с няколко вида лекарства, включително стероиди, лекарства за отслабване и някои лекарства, използвани за контрол на високо кръвно налягане и сърдечни нарушения. Тези взаимодействия могат или да намалят ефективността на лекарствата, или да засилят страничните ефекти от прекомерния прием на витамин Д.

Като се имат предвид тези рискове, от съществено значение е хората, които обмислят да приемат добавки, да си направят тест за витамин Д, за да проверят дали наистина имат нужда от тези добавки. Приемът на добавки без да има нужда от тях в най-добрият случай ще доведе до излишни разходи, а в най-лошият може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Въпреки че витамин D е от съществено значение за здравето, поговорката "повече е по-добре" не е валидна. Безразборната употреба на добавки с витамин D може да доведе до сериозни усложнения за здравето. Информираността и образованието за потенциалните опасности, съчетани с професионално ръководство, са от решаващо значение за безопасната употреба на тези добавки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!