Задържаните за убийството на Кирил Русев остават за постоянно в ареста

OFFNews 18 януари 2024 в 13:44 1287 0

арестувани

Снимка БНТ

Петър Александров и Александър Кинов остават в ареста.

Синът на бившия финансов министър Стоян Александров - Петър, и Александър Кинов, обвинени за отвличането и убийството на 49-годишния Кирил Русев в столицата, остават окончателно в ареста, реши Софийският апелативен съд. Двамата бяха арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата.

Магистратите смятат, че има достатъчно данни от досегашното разследване на случая, от които може да се направи извод, че Александров и Кинов са съучастници в извършването на убийството. Опитът да бъдат заблудени властите, че убитият е напуснал страната е сред данните, които обосновават извода за опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, съобщи БТА.

Тежестта на извършеното и предвиденото от закона наказание за него са високи, налична е и опасността от укриване, прецениха магистратите.

Предполага се, че мотивът за престъплението е финансов. Според разследващите двамата са направили неуспешен опит да прикрият убийството. Има данни, че те са отвлекли жертвата и са я измъчвали. Убийството е станало с две огнестрелни рани в областта на торса и единия крак. Прокуратурата настоява мъжете да останат задържани под стража.

Обвинението твърди, че с автомобила на Александров двамата мъже са преминали сръбската граница, като шофьор е бил обвиняемият. Според граничните власти пътник е бил лице, представило се с документ за самоличност на жертвата Кирил Русев. След малко повече от час колата се върнала през същия граничен пункт, като този път пътник вече е бил Александър Кинов.

Свидетел разказва, че Кинов го е помолил да му направи услуга и да превози труп в погребална агенция. Двамата се срещнали и Кинов преместил трупа в автомобила на свидетеля, като казал, че той се казва Димитър Пешев, впоследствие е установено, че това е жертвата Кирил Русев.

Има много записи от видеокамери, но няма нито една експертиза, която да потвърждава, че това е той, каза в съдебната зала защитникът на Александров, затова и нищо не налага задържането му под стража.

В кориците на делото има данни за дължими суми, както към обвинените, така и към убития. Освен това прокуратурата не е събирала характеристични данни на убития, посочи адвокатът на Кинов. Според него в обвинението не е посочено място и час на убийството. Твърди се, че смъртта е настъпила с един изстрел, а има двама обвинени. Престоят в ареста не е присъда и не може да бъде средство за обезпечаване при търсене на доказателства, коментира адвокатът.

"Никога не съм се крил. Имам регистрация за притежание на оръжие, имам бизнес и кредит. Нямам причина и мотиви да се крия", посочи Александров пред съда.

Кинов каза, че не се е крил, напротив - сам е отишъл в полицията.

На 10 януари директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов обяви, че неуредени финансови отношения са основният мотив за убийството на мъжа в София. По първоначална информация жертвата е дължала 400 000 евро на бившия финансов министър Стоян Александров. Задължението датирало отпреди 7-8 години.

Същия ден от "Гранична полиция" съобщиха, че трима полицаи, разрешили на заподозрените за убийството на Кирил Русев да преминат границата при Стрезимировци, са отстранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!