ВСС временно отстрани от длъжност прокурор заради ''Осемте джуджета''

OFFNews 13 септември 2023 в 17:08 1457 0

Ресторант Осемте джуджета

Снимка Архив

Ресторант Осемте джуджета

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани временно от длъжност обвинител и образува седем дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи заради казуса "Осемте джуджета".

Дилян Деянов, който е бивш спецпрокурор и настоящ обвинител от Окръжната прокуратура в Перник, е отстранен от длъжност, докато срещу него тече разследване.

Предложението за отстраняването на Деянов беше внесено от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който днес беше гост на заседанието, тъй като няма правомощия да участва в него и да гласува, пише правният сайт Лекс

Деянов не се яви, но прати адвоката си Людмил Рангелов. Изслушването му се проведе при закрити врати. 

На 15 август прокуратурата съобщи, че са повдигнати обвинения на трима души - бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова, както и на прокурор Дилян Деянов. 

Деянов е обвинен за длъжностно престъпление. Според обвинението на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление.

Обвинението на бившите съпрузи е за вещно укривателство - на 23 март 2020 г. "в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление".

Случаят е свързан с досъдебното производство, известно като "Осемте джуджета". Името е заради прословутото заведение, за което в свое разследване Антикорупционният фонд описа как ресторантът се ползва за щаб-квартира на Петров. 

През 2019 г. собственикът на "Изамет" Илия Златанов потърсил съдействие от бившия следовател Петьо Петров и тогавашната му съпруга Любена заради конфликт със сина си Явор Златанов, който присвоил активи от бизнеса им в дружеството. След този разговор Златанов подал сигнал за изнудване в бившата спецпрокуратура.

При разследването, започнало претърсване в дома и офиса на Явор Златанов, като са намерени множество златни монети и пари, които са иззети като веществени доказателства. Няколко месеца след началото на разследването златните монети са върнати по разпореждане на прокурора Дилян Деянов, но не на Явор Златанов, а на баща му, който пред Антикорупционния фонд твърди, че още на паркинга на спецпрокуратутрата златните монети били натоварени в багажника на автомобил на тогавашните съпрузи Петьо Петров и Любена.

Илия Златанов разказа още, че двамата са присвоили имуществото и бизнеса в "Изамет".

Седем дисциплинарки

Прокурорската колегия образува и дисциплинарни производства срещу седем прокурори и следователи, работили по делото "Осемте джуджета", пак по предложение на Сарафов. От наказание са заплашени следователките от Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева.

Дисциплинарки има и срещу вече споменатия прокурор Дилян Деянов, Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София, Мирослав Илиев от ОП-Бургас, както и срещу Кирил Пейчинов, който след закриването на спецпрокуратурата стана военен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика