Сарафов иска дисциплинарни наказания за 4-ма прокурори и 3-ма следователи заради 'Осемте джуджета'

OFFNews 25 август 2023 в 11:28 2543 1

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да наложи дисциплинарни наказания на четирима обвинители и трима следователи заради аферата "Осемте джуджета", съобщиха от държавното обвинение.

Предложенията са за дисциплинарки на прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Напомня се, че по разпореждане на Сарафов на 4 юли 2023 г. бе възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София да извърши проверка на всички преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5 май 2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

"Проверката е установила множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура. Докладът от проверката е предаден на отдел 06 "Административен" във ВКП за становище относно наличието на основание за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт (ЗСВ)", съобщават още от прокуратурата.

Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата.

"С оглед констатациите от проверката и.ф. главен прокурор предлага на Прокурорска колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2-6 от ЗСВ спрямо прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и спрямо следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева", допълват от държавното обвинение.

Предвидените в ЗСВ наказания са: намаляване на заплатата от 10 до 20% за срок от 6 месеца до една година; понижаване в ранг за срок от 6 месеца до една година; понижаване в длъжност за срок от 6 месеца до една година; освобождаване от длъжност като административен ръководител или заместник на административен ръководител; уволнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

1

bat.galin

25.08 2023 в 12:40

нещото, което ще ги съсипе е да спреш да им казваш "добър ден" !
до дни ще се разболеят, а след това е лесно.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки