ВСС отстрани Гешев в негово отсъствие

Само 4-ма кадровици на Темида се обявиха срещу решението

OFFNews 12 юни 2023 в 18:43 7117 11

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Главният прокурор Иван Гешев

Пленумът на Висшият съдебен съвет освободи Иван Гешев заради действия, накърняващи авторитета на съдебната власт, и предлага на президента да издаде указ за предсрочното му освобождаване от длъжност.

Това реши ВСС с 16 гласа "за" и 4 "против" след над 9-часови дебати днес и 14-часови прения миналия четвъртък. А поводът са думите на обвинител №1: "Ясно кой е политическият боклук в Народното събрание и той трябва да бъде изметен", изречени на 15 май, когато демонстративно скъса оставката си.

Съдебните кадровици решиха да продължи производството в отсъствието на главния прокурор с 13 "за" срещу 7 "против" към 13:20 часа. Иван Гешев напусна заседанието на ВСС и замина за Страсбург за среща с ЛИБЕ. Заедно с него си тръгна и защиткитът му Радостина Томова. Час и половина по-късно бе направен опит да бъде прегласувано решението, но не събра подкрепа от членовете на ВСС.

Севдалин Мавров обяви, че е нарушена Конституцията и напусна заседанието.

"Мен ме притеснява видимостта", заяви председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

След това кадровиците на Темида започнаха протяжен спор дали да бъде изслушан записът от 22 май от срещата на Гешев с члена на ВСС Йордан Стоев в къщата на обвинител №1 и дали е автентичен и може да му се вярва. Стоев е един от шестимата, поискали предсрочното отстраняване на Гешев заради нарушаването на служебните му задължения покрай участието на израелския специалист при огледа на взрива с неговия автомобил. Миналия четвъртък обаче шестимата от Прокурорската колегия изненадващо оттеглиха искането си. Затова ВСС продължава разискванията само по искането за отстраняването на главния прокурор заради накърняване авторитета на съдебната власт с изказването му за измитането на "политическия боклук".

Опит за отлагане

Според Олга Керелска в записа има сигнали, които да хвърлят светлина дали става дума за политически мотиви при изваждането му. ВСС обаче отхвърли искането й.

Отхвърлено бе и другото доказателствено искане, за което Керелска настоя, да се изпратят писма до медиите, направили онлайн анкети от 9 юни, с въпроси за характера на проучванията и дали са участвали социологически агенции.

Керелска напомни как бе избран главният прокурор, както и всички искания на двамата бивши правосъдни министри, сред които бяха случаите "Жоси" и "Осемте джуджета", като запита членовете на съвета: "Вие къде бяхте тогава?" По думите й тогава е имало още по-сериозни аргументи за предсрочното отстраняване на Гешев.

Вероника Имова настоя да се отложи заседанието за четвъртък, за да бъде изслушан и Гешев, да чуе аргументите на вносителите на искането за отстраняването му и да участват в пренията. Иначе се погазва Конституцията. 

"Не бързайте! График ли имате, колеги? Къде отива правото? Недопустимо и чудовищно нарушаване на Конституцията е да откажем да изслушаме главния прокурор, който изрично пожела да присъства лично и със защитника си. Това е негово конституционно право на защита. Той има право да присъства и да изложи факти и аргументи", коментира Имова.

Правосъдният министър Атанас Славов напомни, че ВСС вече е взел решение да продължи процедурата. А Атанаска Дишева допълни, че Гешев е имал многократно възможност да вземе отношение по всички елементи от предложението за отстраняването му и е проявил неужение към ВСС като си е тръгнал демонстративно.

Мотивите на вносителите

Единият от вносителите на искането Георги Кузманов обяви, че емоционалното състояние на Иван Гешев не е оправдание да прави непремерени изказвания, които злепоставят съдебната власт. Той призна, че е нормална човешка реакция да си стресиран след случилото се, но това не е причина да се свика брифинг и "като на селска седянка" да обявиш кой те е притискал, кой какво е казал, кой какво е предлагал. И препоръча: "Ако е имал сериозен стрес, човек търси специализирана помощ, а не прави публични изказвания".

"Нито борбата с престъпността, нито политическият боклук са абстрактни понятия. Ние му се доверихме и му възложихме много надежди, вярвахме в професионализма му. Това се оказа манталитет - вместо защита на ценностите, започна замеряне със записи. Лабилният главен прокурор не е равно на смелия. (Гешев често цитира убития от мафията италиански съдия Джовани Фалконе, че страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж.) Той не може да изпълнява повече функциите на главен прокурор", посочи Кузманов.

Той допълни, че се е допитал до доцент от Софийския университет доколко думата боклук е метафора и това му дава основание да приеме, че тук не става дума за прехвърляне на значение. 

Гергана Мутафова заяви, че откакто четиримата магистрати са внесли искането, е станало видно как главен прокурор може да злоупотребява с права. А според Калина Чапкънова Гешев е нарушил принципите за толерантност и вежливост.

"Всеки магистрат трябва да умее да овладява емоциите си. Главният прокурор демонстрира поведение, което противоречи на Етичния кодекс. Накърняването на престижа на съдебната власт е обективно основание за предсрочното му освобождаване", каза Калина Чапкънова. 

"Главният прокурор не отговаря на изискванията да заеме този висок пост", завърши Йордан Стоев - четвъртият вносител от Прокурорската колегия.

На различно мнение

В дебата по същество стана ясно, че членовете на ВСС тълкуват по много различен начин думите на Иван Гешев за измитането на политическия боклук - за част от тях това е израз на загриженост към българския народ, за други - реч на омразата и опасна, силна политизираност на цялостното поведение на обвинител №1.

Атанаска Дишева бе категорична, че няма съмнение за легитимността на процедурата. Тя обясни, че вносителите са потвърдили волята си многократно и че са спазени всички изисквания на закона и вътрешните правила. По думите й не трябва да се вземат предвид декларациите на различни прокуратури в подкрепа на Гешев, защото те са в зависимост от него като негови подчинени. "Те не могат да формират общественото мнение", изтъкна тя. Дишева обясни, че като всеки гражданин главният прокурор има право на изразяване, но това изразяване си има граници, защото засяга авторитета на институцията, която управлява. И декларира, че ще подкрепи искането за отстраняването на Иван Гешев.

Шефът на ВКС Галина Захарова каза, че съзнава, че е в подчинено положение по отношение на дебата по същество.

"Моето лично мнение е, че ВСС допусна грешка с допускането на дебата по същество. Убедено смятам, че в конкретния случай не се касае за случайно изпусната фраза. Този въпрос не се и нуждаеше от детайлно изясняване. Безспорно тя е изречена в афектирано състояние. Нито една изява не може да бъде преценявана самостойно. В конкретния случай използваната лексика може да се окачестви като арогантен израз, който не би следвало да е присъщ за никой от магистратите, особено от страна на личности, които по силата на позицията си са натоварени с изключително високи изисквания за професионални и нравствени качества. Контекстът дава основание за силна политизираност на цялостното поведение на главния прокурор. Подобно дълбоко политическо поведение не е допустимо. Особено укоримо е, че поведението му е посветено на определена цел", изтъкна Захарова.

По думите й това е осъзнато поведение, наказателният процес не може да служи за отмъщение, съгласи се и с мотивите за искането за отстраняването на Гешев. Но според нея с решението за това не се разрешават големите проблеми на съдебната власт. "За обществото трябва да стане ясно защо при тежки нарушения, обект на обсъждане в тази процедура, се действа по различен начин", бе категоричен председателят на ВКС. Тя посочи и липсата на правила при подобни ситуации.

"Най-голямата опасност след тази процедура е да настъпят размествания в някои пластове", посочи още Захарова.

Вероника Имова отново акцентира, че грубо е нарушено искането на Гешев да участва в пренията по същество по причини, които не може да промени, че думите му са извадени от контекста и че главният прокурор е използвал жестове, за които се извинил. Освен това думите му не били адресирани към конкретен човек. Тя направи обстоен анализ на казаното от Гешев на пресконференцията, на която скъса оставката си. Гешев се изказал като защитник на българския народ, посланието било насочено към хората. Магистратите можели да се изказват като политици в изключителни случаи. 

"Обидата не е насочена към конкретно лице, затова за обида не може да става дума. Те (думите му) са насочени към конкретни политици, които желаят да подчинят съдебната власт", заяви още Имова.

Гешев бил подложен на негативна кампания още от самото му избиране. Дали атаката не е започнала, защото главният прокурор декларирал желанието си да се пребори с икономическата и политическата мафия, запита тя. По думите й времето на лицемерието е отминало, фактите трябва да се изясняват докрай и е време за прочистване на системата от политическата и икономическата мафия, допълни тя.

"Нашето решение не слага край на тази процедура, но ще носи със себе си една мина, която може да избухне в Конституционния съд. Не подарявайте съдебната власт в ръцете на хора извън съдебната власт. Магистратската общност няма да ни прости. Няма да подкрепя искането за отстраняването на главния прокурор", обяви Имова.

Огнян Дамянов пък изрази съмнение, че непрекъснатите командировки на Гешев ("той пътува повече от външния министър") в различни страни допринасят за авторитета на съдебната власт. По думите му не е поискал оставката на обвинител №1, защото знае, че няма да я подаде. На пресконференцията от 15 май е видял един уравновесен и балансиран човек за разлика от състоянието му по-късно. 

"И аз не харесвам народните представители, то кого ли харесват хората сега, но никога няма публично да се изразя така за тях. Върху всяко обвинение за всеки народен представител ще тегне съмнението, че не е направено разследване докрай, обективно разследване. В резултат на това изказване хора, които трябва да понесат наказание, ще тегне съмнение за обективност. Институциите трябва да се ползват с доверие, а тук такова няма", посочи Дамянов.

Цветинка Пашкунова се позова на решения на ВАС по дела за накърняване престижа на съдебната власт и добави, че с изявлението си Гешев е нарушил принципа на почтеност. Изявлението за измитането на политическия боклук е демонстрирало желание за отмъщение и последващите дни е бил обективен израз на това поведение - били са възобновени редица дела, искания за имунитет на депутати по дела, по които е бездействано от години. Затова Пашкунова обяви, че ще подкрепи искането за отстраняване на главния прокурор.

Олга Керелска коментира, че у нея продължава да стои съмнението за легитимността на процедурата. И напомни изявлението на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, че първото, което трябва да се направи, е да се поиска отстраняването на обвинител №1.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

10

alfakentavur

13.06 2023 в 08:15

Честито!

8053

9

DARTH VADER

12.06 2023 в 22:12

Време е " PiArSeviBoiko" да дойде;)

318

7

Valioka

12.06 2023 в 21:50

Е, как никой да не се пита - пита се... Ами, може би отговорът се крие в края на безвремието, т.е. писна им на някои да си играеме на шикалки. Това е добро и сякаш неизбежно - поне се надявам да е така. Няма да коментирам на кого му е писнало, но определено е добро нещо. А какво ще последва - ще видим...

3000

6

Vladko

12.06 2023 в 21:45

А дали това не е поредния цирк!

5827

5

pisnamiotmutri

12.06 2023 в 21:36

Защо никой не се пита кое наложи скоростно ГЕРБ и ДПС да махнат Гешев активирайки уж независимото ВСС?

Защо никой не пита защо фалшивият или реален атентат с експлозията изчезна от медийното пространство и не се коментира от никой?

Кое наложи отстраняването на Гешев над година след като стотици хиляди столичани дни наред му я искаха докато Ръбъла беше впрегнат да пише нова конституция и Марешки подписа проекта без да го е чел?

3767

4

Име на профила

12.06 2023 в 20:16

до долния (буквално и преносно):

„Аз обичам да се правим на луд, ама вие, г-н премиер, се правите много успешно”
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки