ВКС окончателно оправда Мирослава Кадурина за източване на ВМА

OFFNews 11 януари 2024 в 14:24 2411 1

Кадурина

Снимка Архив

Мирослава Кадурина

Върховният касационен съд окончателно оправда бившия шеф на клиниката по дерматология към Военномедицинската академия проф. Мирослава Кадурина. Тя бе подсъдима по делото за длъжностно престъпление и присвояване на над 7 млн. лв. от болницата.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев по обвинение, че за период от 10 г. като управител на "Дерма прим", клиника, която се помещаваше в сградата на академията, е нанесла вреди за близо 6,5 млн. лв. на ВМА. По друго дело бе обвинена в присвояване на 774 673 лв. от болницата.

През август 2022 г. Софийският военен съд, където делото продължи 6 г., също оправда Кадурина. Но прокуратурата обжалва.

Скандалът с данни за източване на ВМА започна през 2015 г., когато тогавашният депутат от ГЕРБ и бивш директор на болницата ген. Стоян Тонев напусна парламента и му бяха повдигнати обвинения. След него обвинение получи и проф. Кадурина с аргумента, че е участвала в източването на болницата през ръководената от нея частна фирма "Дерма прим", като използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на частното дружество.

Сега ВКС посочва, че Кадурина е създала организация на работа с пациенти на клиниката и "Дерма Прим МК" ООД, посредством записване в отделни картони на всеки пациент, като е определила часовете, в които ще се извършват прегледите и лечението им в зависимост от това коя структура ги провежда. Тази организация не е довела до проблеми при осъществяването на медицинската дейност на клиниката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика