Бивша шефка във ВМА оправдана за източване на над 7 млн. лв.

OFFNews 31 август 2022 в 16:10 4648 1

Мирослава Кадурина

Снимка Архив

проф. Мирослава Кадурина, дерматолог

Бившата шефка на кожната клиника във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно престъпление и присвояване на над 7 млн. лева от болницата, съобщи lex.bg.

Решението е на Софийския военен съд, където делото срещу Кадурина продължи 6 години. 

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена, че за период от 10 г. като управител на "Дерма прим", клиника, която се помещаваше в сградата на академията, е нанесла вреди за близо 6,5 млн. лв. на ВМА. По друго дело беше обвинена в присвояване на 774 673 лева от болницата. 

Скандалът с данни за източване на ВМА започна през 2015 г., когато тогавашният депутат от ГЕРБ и бивш директор на болницата ген. Стоян Тонев напусна парламента и му бяха повдигнати обвинения. След него обвинение получи и проф. Кадурина с аргумента, че е участвала в източването на болницата през ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“, като използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на частното дружество.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Кадурина, като оспорва извода на военния съд, че Кадурина не може да бъде съдена за длъжностно престъпление. Държавното обвинение не приема, че липсват доказателства, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се извършват процедури на пациенти на „Дерма прим“ неограничено във времето.

В протеста се казва също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за присвояване на над 770 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки