Убиецът на Яна нарочно бави делото

Владислава Тричкова 06 юли 2015 в 16:50 5956 1

Николай Русинов - Чеци, който е обвинен за убийството на 28-годишната Яна в Борисовата градина, нарочно протака делото.

Тялото на Яна Кръстева бе открито на 10 юли 2011 г., а Чеци бе задържан в края на 2012 г. Софийски градски съд осъди Русинов на доживотен затвор, както и да изплати по 150 хил. лв за неимуществени вреди на родителите на Яна. Чеци обжалва решението на първоинстанционния съд пред Софийски апелативен съд (САС).

Днес се проведе третото заседание пред второинстанционния съд. На първото съдебно заседание пред САС съдията не даде ход на делото по искане на обвиняемия, а на второто Чеци поиска да види веществените доказателства, на които им е направена експертиза в лаборатория в Австрия, а именно - 9 бр. салфетки, намерени до тялото на жертвата, тампон, напоен със суха кръв, както и косми от половата област на Яна. Русинов поиска да получи и снимките, направени в Австрия.

На днешното заседание съдът даде възможността на обвиняемия да се запознае с всички поискани от него веществени доказателства с изключение на снимките, заснети в Австрия. 

Всичките салфетки бяха в голям запечатан плик, а като се разопакова стана ясно, че всяка е поставена в отделно, малко, прозрачно пликче. Тампонът, напоен с кръв, както и космите, иззети от половата област на Яна бяха поставени в картонена кутия, в която имаше и други веществени доказателства, които обаче не бяха показани на обвиняемия. 

Чеци, който редовно се "хваща" за техническите детайли в хода на делото, обърна особено внимание на номерациите, знаците, текстовете и печатите, поставени върху опаковките на доказателствата. 

Преди да бъдат отворени и показани веществените доказателства пък Русинов пожела от съда да му даде възможност да огледа опаковките и да види как точно са запечатани. И пликът, и картонената кутия бяха добре огледани, а Чеци стигна до заключението, че кутията, в която бяха поставени тампонът и космите е "прясно запечатана" с тиксо.

Съдията разпечата доказателствата, като първоначално на шега и извън протокола, отбеляза, че пликът и кутията се отварят с ножица, предоставена от деловодството на съда, но след това, с оглед на факта, че подсъдимият се интересува от всяка подробност, пожела това да бъде записано. 

Съдът сметна, че е необходимо да предяви и още едно доказателство - синя стелка тип шалте. На въпрос към Русинов дали това е същата стелка, на която той твърди, че след половия акт е заспал, подсъдимият заяви: "това е стелката, която намерих под себе си, когато се събудих. 

На съдебното заседание бяха повторно разпитани три вещи лица, изготвили съдебно-психиатрична и съдебно-сексологична експертиза.

Прокуратурата, защита на родителите на убитата Яна, както и тримата защитници на обвиняемия не предявиха нови искания за доказателства. Чеци обаче отново поиска от съда цялата фотодокументация от Австрия, както и нов разпит на вещите лица Васил Генов и Валери Петров. Прокуратурата счете, че исканията са неоснователни.

При повторен въпрос за нови искания Чеци отново заяви, че има такива. Този път поиска нова техническа експертиза, заради съмнения в компетентността на вещото лице, изготвил първата такава. И това искане обаче бе отхвърлено от съда.

Така делото се изясни от фактическа страна и се премина към пледоарии. В този момент обаче Русинов заяви, че не е готов да пледира и поиска отново делото да бъде отложено. 

Първата дата, която съдът предложи бе 9 юли. Обвиняемият обаче се възпротиви, тъй като времето е "твърде недостатъчно". Заради ангажименти на прокурора 10 юли също бе отхвърлено като опция. В крайна сметка четвъртото и най-вероятно последно заседание пред САС ще се проведе на 13 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки