Сметната палата откри данни за престъпление при ремонта на язовирите

Одитният доклад за договорите по ЗОП на "Монтажи" ЕАД отива в прокуратурата, ДАНС и следствието

OFFNews 30 март 2022 в 12:00 1574 0

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния одитен доклад за проверката за съответствие при сключването и изпълнението на договори по Закона за обществените поръчки от "Монтажи" ЕАД за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г. за наличие на данни за престъпление, съобщиха от одитната институция.

Заедно с доклада са изпратени и одитните доказателства към него. Докладът е изпратен и на Държавната агенция "Национална сигурност" и е уведомена Националната следствена служба.

Поради образувано досъдебно производство и на основание чл. 58 ал. 3 от Закона за Сметната палата, данни от одитния доклад не могат да се огласяват до приключването на наказателно производство. Затова одитният доклад ще бъде публикуван на интернет страницата на институцията веднага след приключването на наказателното производство.

Одитът бе възложен на Сметната палата с Решение от 25 февруари 2021 г. на 44-ото Народно събрание. Във връзка с това председателят на парламента е уведомен, че приетият окончателен доклад ще бъде предоставен в НС след приключването на наказателното производство и едва тогава ще има правна възможност да бъде разгледан.

Одитният доклад е изпратен също на изпълнителните директори на "Монтажи" ЕАД и на "Държавна консолидационна компания" ЕАД за изпълнение на препоръките на Сметната палата.

На 25 март министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че за 3 г. правителството на ГЕРБ е дало 500 млн. лв. за ремонт на 10 язовира, като само един от тях е законен. 

През юли 2018 г. Министерският съвет, тогава оглавяван от Бойко Борисов, възлага на ДКК да извърши ремонт на язовири. Година по-късно - през юни 2019 г., ДКК възлага на "Монтажи" ЕАД ремонта на язовири, а още една година по-късно - на 25 юни 2021 г., инвестиционният проект е приет от експертния съвет на ДКК.

Консолидационната компания е платила авансово цялата сума на "Монтажи" ЕАД да започне ремонти по 267 от общо 416 язовира, но са завършени 11.

През октомври м.г. служебният правосъден министър Янаки Стоилов предложи промени в Закона за обществените поръчки, насочени към подобряване на правилата за инхаус процедурите. Тогавашният зам.-министър на икономиката Красимир Киряков даде за пример ДКК, на която са предоставени 630 млн. лв. увеличение на капитала. След това тя 100% авансира тази сума към нейното собствено дружество "Монтажи" и тези средства се насочват за ремонт на язовири.

"Без да има правилен контрол и отчетност, няколко десетки подизпълнители се занимават с тази дейност и по този повод прокуратурата се самосезира", посочи Киряков.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки