Разследваният прокурор поискал и получил подкуп от Портних. Кметът на Варна подал сигнала

49 000 евро, 20 000 лева и над 250 бойни патрони са открити в дома и офиса на Владимир Чавдаров

Нели Александрова 26 юли 2023 в 17:42 14007 0

Иван Портних

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Портних

49 000 евро, 20 000 лева и 271 бойни патрони с различен калибър са открити в офиса и в дома на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров. От съобщението на прокуратурата става ясно, че сигнал е подаден от И. П. - лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна. На тези инициали отговаря кметът на Варна Иван Портних. 

Няма никой друг с инициали И.П. в ръководството на община Варна, освен Иван Портних, установи проверка на OFFNews.

Чавдаров поискал подкуп в особено големи размер от Портних, като кметът му дал парите. 

Кметът на Варна за последно беше призован на разпит в Окръжната прокуратура в началото на юни - на 6-и, по досъдебно производство от 2020 г. и оказало се прекратено през пролетта на 2022 г. - за замърсяването на Варненското езеро с над 3 млн. куб.м силно токсични фекални води през 2019-2020 г.

В края на месец май окръжният прокурор Красимир Конов потвърди за подновяването на досъдебното производство новото призоваване на Портних като обвиняем. Тогава детайли за разследването не бяха оповестени.

Разследването на окръжната прокуратура е под надзор на апелативната, чийто ръководител е Владимир Чавдаров.

Макар претърсванията да са извършени по-рано днес на няколко адреса, някои от които на близки на прокурора, държавното обвинение скорострелно съобщи какво е намерено в дома на Чавдаров.

Парите са открити в служебната каса на магистрата в Апелативната прокуратура. Те не са били декларирани и в годишната му декларация пред инспектората на Висшия съдебен съвет. 

Освен сигнала по разследването, има подавани и други сигнали за корупция.

Чавдаров е ръководител на варненската апелативна прокуратура от 2018 г. Преди това беше окръжен прокурор. Близък е с бившият главен и отстранен от поста си прокурор Иван Гешев.

Събраните материали се докладват на наблюдаващия прокурор в Софийска градска прокуратура, който ще извърши преценка дали са налице предпоставките за привличане на обвиняем. 

Прокурорът не е задържан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика