Прокуратурата се отчете и за проверката по списъка на Бареков

OFFNews 25 март 2022 в 16:03 2079 0

Върховната касационна прокуратура е получила материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП за проверката по представения от бившия евродепутат Николай Бареков списък от 24 души за евентуални престъпления от общ характер, съобщиха от държавното обвинение.

Установено е, че за 12 души е подадена информация за действия в изпълнение на дадени указания от прокурори.

За трима МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, които ще бъдат препратени на съответната прокуратура по компетентност.

По отношение на 9 лица институциите не са предоставили каквито и да било данни за евентуални престъпления,  извършени от тях. Въпреки това предоставените от Бареков материали и сведения ще бъдат проверени.

За резултатите от проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана, обещават от обвинението.

Преди два дни ВКП отчете, че е получила данни за двама от списъка с 19 имена на премиера Кирил Петков. Това са бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бизнесменът Васил Божков, който се намира в Дубай. 

За Манолев е установено, че в Софийската градска прокуратура се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. Затова материалите са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяването им към доказателствената съвкупност по делото.

Днес стана ясно, че СГП проверява Манолев за данъчно престъпление.

Манолев е един от българите, санкциониран от Държавния департамент на САЩ за корупция, както и свързани с него фирми за укрити и избегнати данъчни задължения. Материалите са постъпили, след като Върховната касационна прокуратура е направила проверка по сигнала на премиера Кирил Петков. 

Васил Божков, който е с 19 обвинения, е привлечен като обвиняем по наблюдавани досъдебни производства от Специализираната прокуратура. Това е причината материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП и медийните публикации, които го засягат, да бъдат изпратени в спецпрокуратурата, обявиха от ВКП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки