Прокуратурата проверява военния министър за предлаган му подкуп

OFFNews 24 април 2015 в 12:55 2282 8

Прокуратурата започва проверка за заплахи за убийство и предлаган подкуп на министъра на отбраната Николай Ненчев, съобщи държавното обвинение. Ненчев ще бъде извикан да дава обяснения за твърденията си в интервю за в. "Сега". 

В интервюто със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29“ министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност.

До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лица, съобразно чл. 205 ал. 2 НПК, уточняват от прокуратурата. 

Проверката ще извършва Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления. В хода й ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, вкл. и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС. Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 НК /закана с убийство/, извършено спрямо министъра на отбраната. 

Пред в. Сега Ненчев заявява: 

"Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци".

"Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат". 

Николай Ненчев дори съобщи, че е получил смъртни заплахи, но отказа подробности. От думите му стана ясно, че не се касае за единичен случай. "Аз не се притеснявам от това. Спомням си, че едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Три пъти го казаха в ефир", обясни Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови