"Може да отнеме година или повече, но правосъдна реформа ще има"

Цветан Петров 08 юли 2015 в 18:10 5191 10

Снимка movebg.com

Реформа на съдебната система ще има. Дали ще е е това лято, по-късно през годината или през следващите - тя е неизбежна. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов на дискусия, организирана от гражданската платформа MoveBG.

Реформа ще има, защото българските граждани и съдии искат реформа. Те искат Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен и обновен, допълни министърът.

Според Иванов Българската социалистическа партия (БСП), която първоначално е подкрепяла мярката за разделянето на ВСС, е абдикирала, а Движението за права и свободи (ДПС) я е последвало.

Ако гражданите реагират остро на отхвърлянето на реформата, ако депутатите сметнат, че ще платят висока цена за своя отказ, то тогава реформата ще успее, убеден е Иванов.

Дали главният прокурор и шефът на Върховния административен съд (ВАС) трябва да се чувстват застрашени от реформата могат да отговорят само те, заяви правосъдният министър - "Ако някой се чувства застрашен от тази реформа, значи са застрашени негови други интереси".

"На Конституцията не трябва да се гледа като на табу. Наистина, тя е основният закон на държавата, но без тези промени в Конституцията ние не можем да направим много необходими и полезни неща" - каза правосъдният министър и добави, че необходимо и полезно би било да се промени Наказателно-процесуалният кодекс (НПК), както и да се направи реформа в юридическото образование.

"Без реформа на ВСС, централната управленска трансмисия, няма да реформираме лидерството в съдебната власт - това как се носи отговорност, как се взимат решения, кой е лицето на тази власт".

Според специалиста по сравнително конституционно право и преподавател в Софийския университет доцент Даниел Смилов, който присъстваше на срещата с министъра, представеният пакет мерки е добър и това се вижда от слабостта на аргументите на отсрещната страна.

"Аз бях поразен от стратегията, която опонентите на реформата предприеха. Да речем аргументът за Велико народно събрание, който очевидно е много слаб и зад който никой уважаващ себе си юрист не би трябвало да застава. Но той като че ли се оказа сламката, в която се вкопчиха много от опонентите на реформата. Другият им основен аргумент е, че тази реформа е необходима, но тя няма да реши всички проблеми в съдебната система. Това е слаб аргумент, тъй като никой не твърди, че конституционната реформа ще реши всички въпроси, тя е част от голям пакет. Но безспорно тя е нужното начало, импулс, който системата трябва да получи, за да се обнови и да започне да получава доверието на хората. Голям проблем на системата е безконтролността на определени нейни елементи. Нямам предвид само прокуратурата. Оказва се, че системата няма реални механизми за търсене на отговорност. В съдебна система като нашата ВСС е органът, който трябва да изпълнява тази функция", обясни Даниел Смилов.

"Кариерната и контролната функция на ВСС съвсем не са нещо различно. ВСС има една проста задача - да гарантира, че най-добрите правораздават", каза Христо Иванов.

Според него през десетилетията ВСС е дал безкрайно количество примери как да не се види очевидното - това, което е видимо за цялото общество, което руши в чудовищна степен доверието в съдебната система и това, което поредица от висши съдебни съвети не могат да видят.

"Те не могат да видят хотелите, не могат да видят онези мутро-барокови къщи, в които живеят магистрати, не могат да видят абсолютно нечистите отношения, в които те се намират", продължи министърът.

Основен и много тежък проблем за Иванов е този със случайното разпределение на делата. ВСС години наред е отричал наличието на подобен проблем. Била е нужна поредица от скандали, за да се забележи, признае този проблем, а най-накрая е бил създаден нов софтуер, който все още не се въвежда в съдилищата, а просто "виси някъде", според думите на Иванов.

"Впрочем най-лесният начин да се разплете проблемът с мафиотските зависимости е да се анализира системата за случайното разпределение и види следите от манипулации, които пък ще отведат до конкретни дела, до конкретни магистрати и факти. Може би затова никой не посмява да проговори, когато става дума за това нещо."

Сред другите основни мерки, предвидени за реформирането на съдебната система, е въвеждането на електронна система при управлението на съдилищата, както и кадрова оптимизация.

Става дума именно за оптимизация, а не за масови съкращения и именно затова това сега не е на преден план - трябва време да се установи точно кои елементи са неефективни и да се намерят правилните стъпки за действие, така че дори жителите на малките населени места да не разберат, че е имало промени в тяхното съдилище.

Относно военните съдилища обаче Иванов е категоричен, че предстоят преструктурирания и закривания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша