Коригираха поправката на поправката на конституцията на второ четене в правна комисия

Съдийската или прокурорската колегия на досегашния ВСС ще замества Пленума във всички права и задължения по сключените договори, решиха депутатите

Ружа Райчева 21 февруари 2024 в 17:18 1384 2

Конституцията на България

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Конституцията на България

Правната комисия в Народното събрание коригира поправката на поправката на конституцията окончателно на второ четене, след като президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Промените в НПК бяха приети в началото на този месец. С тях бе възстановен временно Пленумът на ВСС, закрит в края на 2023 г. със шестата поправка на конституцията.

На 1 февруари, в разрез с конституционните промени, приети на 20 декември 2023 г., Народното събрание (НС) реши, че Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще продължи да съществува до избора на нови състави на ВСС и на Висш прокурорски съвет. Освен това с промените в НПК главният прокурор и заместниците му запазиха правомощията си, отнети с конституционните промени.

Всичко това беше направено с типична парламентарна хватка - в преходните и заключителни разпоредби на промените в НПК бяха прокарани изменения в Закона за съдебната власт, които засягат направените през декември конституционни промени.

На 12 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху промените в НПК с аргумента, че така депутатите на практика са отменили за неопределен период приетите от самите тях промени и са затлачили реформите в прокуратурата и ВСС. Президентът възрази и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Миналата седмица промените в НПК минаха наново на първо четене през пленарната зала, а днес и на второ четене през правната комисия.

Днес членовете на правната комисия на НС решиха, че съдийската и прокурорската колегия на досегашния ВСС при изпълнение на функциите им - във ВСС и Висшия прокурорски съвет, са юридически лица и ще бъдат представлявани от един от изборните им членове, което ще се случва с решение на съответния съвет.

Бе решено съдийската или прокурорската колегия на досегашния ВСС да замества Пленума във всички права и задължения по сключените договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

2

nms

21.02 2024 в 17:59

Май така се получава, то има ли нещо което да са приели и да не е било поправяно.
И за капак се гласят да сътворят пълен хаос и в нап и митници, че хаоса досега не ни стига. Да видим какви далавери се гласят да прикрият и кой ще изперат.

400

1

демотиватор

21.02 2024 в 17:25

Продължаваме Поправките... (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика