Гешев създава гражданско движение 'Справедливост за България' (Видео) (допълнена)

OFFNews 04 юли 2023 в 14:22 4300 12

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви, че създава гражданско родолюбиво консервативно движение "Справедливост за България". Това стана с негова изява във фейсбук, рекламирана от няколко дни. На видеото се виждаше и надпис "ПрокурорА на народа" и "Иван Гешев - голямото начало".

Целта на проекта, който очевидно ще се таргетира около националистическия вот, е "възвръщане на гордостта да сме българи и истински патриотизъм", независима съдебна власт, защитена от политически посегателства и действия, защита на демокрацията, честен избирателен процес, възстановяване на справедливостта, обясни отстраненият от Пленума на Висшия съдебен съвет ръководител на държавното обвинение. Той обеща да се облегне на истинския патриотизъм и да подкрепя идеята за Обединена Европа, но като Европа на отечествата, а не брюкселска диктатура. От думите му се разбра, че е склонен да работи с всеки с тези разбирания.

"Ще се борим за реално възстановяване на мажоритарния избори и справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел", каза още той.

Във встъплението си Гешев обяви, че според Конституцията първоизточникът на властта са хората, народът.

"Този принцип изисква да участваме пряко. Управляващата класа винаги е искала да премахне тази възможност. Върхушката превърна Народното събрание в убежище за имунитети", обяви Гешев. 

"Всички видяха, че решенията за съдбата на България се диктуват от чужди корпоративни интереси. Управляващата върхушка е виновна за проблеми като демографската катастрофа, агресивни неолиберални практики. Не ги интересува, че бракът е само между мъж и жена по конституция. Средната ни класа е унищожена и се е превърнала в работещи бедни. Превърнаха ни в потребители на скъпа чужда храна. Заличиха добрите практики в образованието и земеделието. Върнаха престъпността и мутренските години. Затова днес обявявам "Справедливост за България", допълни Иван Гешев.

В отговор на въпрос защо прокуратурата е забавила делото срещу Бойко Борисов Гешев обясни, че причината е в депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ и го призова да се откаже от защитата си. Но допълни, че може и да остава впечатление как по някои дела се работи по-бавно, но така било навсякъде в Европа - по сложните дела се работело бавно.

"Защо преди аз да стана главен прокурор нямаше обвинени действащи министри? Защото това, което се случва, включително и със мен, е следствието на това, което свърши прокуратурата", каза Гешев и се върна отново на спешното си отстраняване, за което разбрал на път за Страсбург.

"Ако Борисов и Пеевски ме бяха назначили, аз щях да си довърша мандата", каза още той. Но призна, че преди да бъде избран за главен прокурор е имал среща с Бойко Борисов в МС и представители на службите, но Борисов не бил очарован от идеята Гешев да оглави държавното обвинение. Искал жена на поста. "Зад избора ми не стоят политици", декларира той.  

На въпрос къде ще е позициониран в политическото пространство той мъгляво обясни, че искат да ни изтрият като народ и да изчезнем или да емигрираме.

"Като главен прокурор аз знам всичко за всеки в тая държава – просто такава ми беше работата. За съжаление, да знаеш всичко за всеки не означава да можеш да го докажеш", каза той, въпреки че през цялата си кариера на главен прокурор обясняваше, че не знае нищо по конкретни дела и че е само административен ръководител на прокуратурата.

Малко след започването на отговорите, подавани на Гешев зад кадър, предаването бе прекъснато поради технически причини. По-късно излъчването бе възстановено, но декорът бе друг и бившият главен прокурор обяви, че му светели с телефони.

Гешев се усъмни дали това не е саботаж1 но припомни, че при избирането му два пъти имало заплаха за бомба.

"Това показва, че положението в България е трагично, сбъркали сме посоката и хората основателно искат да бъде изчистен политическият боклук", коментира полу на шега, полу на сериозно той.

Накрая той обеща срещите му във фейсбук да продължат, Иван Гешев обяви още, че тръгва из страната, но се възмути, че олигархията много се страхува от човек, който няма зад гърба си пари и посолства.

След импровизираната среща с обществеността по фейсбук Иван Гешев написа на страницата си социалната мрежа следното:

"Странна" авария в системата на ЧЕЗ е причинила спиране на тока по време на излъчването ми на живо днес. Явно политическият боклук изпитва ужас от истината.

Както видяхте, продължихме буквално с подръчни средства да излъчваме и да отговарям на Вашите въпроси.

Още по-странно е, че токът дойде отново веднага след края на живото предаване.

В него призовах Борисов да подаде оставка от заеманите от него постове поради липса на мъжество. А не да се крие и да го крият зад жени, деца и парламентарни комисии.

След тази "внезапна" авария, спряла тока в огромен периметър в центъра на София, призовавам Борисов да се извини на хората за причиненото им неудобство.

Този панически страх на мафията няма да ме спре да продължа напред в името на истината и справедливостта.

Продължаваме заедно с моите съмишленици от родолюбиво-консервативно движение "Справедливост за България" и хората, изповядващи българските ценности в цялата страна.

Благодаря Ви за огромната подкрепа!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

12

мнение от IP

04.07 2023 в 23:45

В мултитемпературния хладилник - само български вина! И до Америка за 35000 български лева на българина-данъкоплатец. Това е то патриотизъм в чист вид.

870

11

Constanza

04.07 2023 в 23:17

Действителните събития в нашата страна са такива, че не се налага основаването на хумористичен вестник.

788

10

jorj

04.07 2023 в 23:04

След прокурорска качулка, молитва за дъжд! Този се ебава с българите както всички останали политици!

9347

9

Анализи

04.07 2023 в 22:15

Късно е либе за китка

1730

8

Ivan

04.07 2023 в 20:32

Copy/paste на другия радетел за "национални ценности през призмата на руский мир, обединяващ националправославен комунизъм", костя безсребреник-Копейкин. Поне на външен вид Гешев по-мязаше на момче-тарикат, неже ли измекярин на руска служба. Ама що е време-ще гледаме поредния латиносеир. Весела България!

4036

7

lans link

04.07 2023 в 18:30

Смешев, ти като главен прокурор не въздаде никаква справедливост, не закъсня ли малко с тая си инициатива?!

345

6

Джендо Джедев

04.07 2023 в 17:29

Голям бой ще падне с Костя "Късото" Копейкин и КорНи за лумпения електорат. :D

2073

5

Johnny B Goode

04.07 2023 в 16:54

Виждам тук една бъдеща коалиция с Българско Лято на Васил Божков. Може и на Цвъки партията да се включи.
Абе няма празно на българския политически хоризонт.
"Много вожд, малко индианец"

723

4

user4eto

04.07 2023 в 16:44

Само при москалите може да съществува подобен цинизъм, безочие, липса на морал и съвест. Гешев и справедливост.... Жива да не бях!
Но факта, че включва фразата "брюкселска диктатура" сам по себе си говори чии интереси обслужва.
Тия руски шнурове, много вкусни се оказа за някои индивиди.

2159

3

Kilca

04.07 2023 в 16:43

Хахахаха ще падна от смях!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!