Гешев назначи пълна ревизия на Борислав Сарафов

OFFNews 22 май 2023 в 20:52 3505 1

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Главният прокурор Иван Гешев е назначил пълна ревизия на своя заместник и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов, съобщи "Дневник". Новината е потвърдена и от самия Сарафов.

Заповедта носи дата 19 май и обхваща пълна ревизия на административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 г. до момента на извършването й. Сарафов бе преизбран за втори мандат като началник на НСлС през октомври м.г.

Проверката, която се прави от трима прокурори, трябва да приключи до 26 май, а крайният срок за представянето на доклада от нея е 5 юни.

"Днес дойде заповед, че Гешев ми е назначил ревизия. Надявам се на обективност, но очевидно е тенденциозно и е доказателство за неговото злонамерено отношение към мен", коментира Сарафов

Самият Гешев би трябвало да е в отпуск по лични причини, както обяви в края на миналата седмица. Днес обаче той даде двучасова пресконференция и изнесе информация от негови разговори с члена на ВСС Йордан Стоев, обвини Бойко Борисов в политически натиск и обяви, че има намерение да довърши мандата си като ръководител на държавното обвинение.

Разривът му със Сарафов настъпи, след като заместникът му поиска Гешев да бъде отстранен. Шефът на НСлС обяви, че животът му е в опасност и поиска охрана. Иван Гешев отвърна на удара като предложи на ВСС да образува дисциплинарка срещу заместника му. Двамата ще бъдат изслушани на заседание на съдебния съвет в четвъртък. На това заседание, кадровият орган трябва да реши и дали има данни да започне процедура за отстраняването на Иван Гешев, предложена от шестима членове на Прокурорската колегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

23.05 2023 в 07:32

Както самия Гешев каза, Сарафов е свършен.

Я да видим какво значи репресията прокурорска

Не че Сарафов не заслужава, с тез земи на безценица взятки от всякакви мутри с прокурорски рекет
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews