1780 мигранти са хванати за месец

OFFNews 12 октомври 2023 в 09:42 901 0

мигранти

Снимка БГНЕС

Мигранти.

624 досъдебни производства за разпространение на наркотици и 300 за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са образувани в периода 1-30 септември 2023 г.

Това показва вторият ежемесечен анализ на данните за работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления.

Проведени са 522 спецоперации за противодействие на незаконната миграция и 532 за престъпленията, свързани с наркотици. Задържани са 1780 незаконно пребиваващи.

Анализът показва изменение на рисковия профил на лицата, които подпомагат незаконното превозване на мигранти. Преобладават гражданите на Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния, Полша, Русия и Естония, които използват превозни средства с чужда регистрация или коли рентакар. Те влизат в България и след като приключат с "услугата", напускат страната.

Задържани са 709 души, ангажирани в трафика на дрога, и са разкрити 33 лаборатории за производство на наркотици.

Внесените в съда досъдебни производства с обвинителни диспозитиви са 221 за престъпленията с наркотични вещества (производство, преработване, придобиване и разпространение) и 241 - за такива, свързани с нелегалната миграция.

Влезлите в сила съдебни актове за дрога за периода са 216, а 197 са трафик на хора.

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със заповед между прокуратурата и МВР през август т.г. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика