Какво е IP камера и кога се използва?

OFFNews 25 май 2021 в 14:39 3290 0

Под IP камера се разбира цифрова видеокамера, характеристика на която е предаването на видео поток в цифров формат през Ethernet мрежа, използвайки протокола TCP / IP.

Как работят IP камерите?

IP камерата има собствен IP адрес в мрежата и съдържа вграден уеб сървър, който ви позволява да се свържете с камерата и да преглеждате изображения от нея от всеки компютър с интернет връзка, навсякъде по света чрез обикновен браузър.Браузърът също конфигурира и контролира камерата. Вграденият ftp сървър ви позволява да запазвате видеопотока, получен от IP камерата, както на отдалечени компютри или сървъри, така и на съвременни мрежови устройства.

Поради факта, че IP камерите не се нуждаят от предаване на аналогов сигнал във формат, те могат да използват по-високи резолюции, включително мегапикселови. Типичната разделителна способност за мрежови камери е 640 × 480 пиксела. Има камери с мегапикселова резолюция от 1280 × 1024, 1600 × 1200 и по-висока.

Чрез елиминиране на използването на аналогови сигнали, IP камерите могат да предават видеокадри с необходимата честота. Има IP камери със скорост на предаване над 60 кадъра в секунда.

Области на употреба

IP камерите се използват при нужда от:

- системи за видеонаблюдение за защита
- дистанционно наблюдение на технологичните процеси
- дистанционно управление на проекти
- визуална проверка на аварийни ситуации

Предимства пред аналоговите камери

Едно от най-големите предимства пред аналоговите камери е, че резолюцията на IP камерите е няколко пъти по-висока. Това ви позволява да получавате кристална картина дори на места с по-ниска осветеност или видимост. Също така ви позволява да приближавате изображението, в случай че трябва да се идентифицира определено лице или да се погледне определена ситуация в далечината.

Още едно голямо предимство е, че IP камерите не се нуждаят от постоянно включен компютър за своята работа, тъй като съдържат всички средства за предаване на видео поток директно през интернет мрежа.
Освен това, IP камерите могат да бъдат разположени по-далеч от най-близкия мрежов порт. Когато използвате безжични камери, те могат да бъдат инсталирани на места, които са трудно достъпни. IP камерите ви дават възможността за дистанционно конфигуриране чрез всеки уеб браузър. По този начин вие винаги ще сте в крак с това, което се случва и няма нужда да сте постоянно на място, за да следите процесите или да защитите имота си.

От какво се състоят IP камерите за видеонаблюдение?

1. Фоточувствителна матрица
Тя отговаря за преобразуването на падащата светлина в изходен електрически сигнал

2. Обектив
Това е система от лещи, която проектира изображенията върху фоточувствителния елемент на камерата. Обективът е един от главните герои, които определят качеството на изображението.

3. Процесор за видеосигнал
Той е предназначен да обработва сигнал, идващ от фоточувствителната матрица, и да го преобразува в цифрова форма. Процесорът може да подобри качеството на изображението на камерата.

4. Микрофон
В аналоговата система предаването на звук е невъзможно. IP камерата решава този проблем, като улавя звук от самата камера, синхронизира го с видео сигнала и го изпраща за слушане. Аудио комуникацията може да бъде напълно двупосочна, което позволява на събеседниците да водят разговор чрез домофон. Тези аудио устройства са евтини и лесни за инсталиране.

5. RAM памет
Служи за съхраняване на временни данни. Много IP камери имат така наречения видео буфер. Това е частта от RAM, запазена за запис и временно съхранение на видеокадри. Информацията във видео буфера се актуализира циклично, т.е. новият кадър се записва вместо най-стария.

6. Флаш памет
Съхранява рядко презаписваеми данни. Например настройки на камерата.

На пазара съществуват много разновидности и варианти на камери за видеонаблюдение, но зависимост от вашите цели и обстоятелства вие можете да прецените кои ще са ви от ползва и кои не.

Ако се интересувате от видеонаблюдение за дома тогава може да разгледате безжичните камери за видеонаблюдение от Robicam, които ще защитят дома ви и вашите близки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки