Зеленски в Давос: В света няма достатъчно военно производство за нуждите на Украйна

OFFNews 18 януари 2024 в 11:02 2099 0

Зеленски

Снимка Getty images

Володимир Зеленски

В света няма достатъчно производство, което да задоволи нуждите на Украйна от снаряди и оръжия, обяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си на Световния икономически форум в Давос, извадки от която цитира УНИАН.

Зеленски говори за обема на използваните от Украйна снаряди за артилерийските части с калибър 155 мм. Според него световното производство на всички компании, които днес произвеждат артилерийски снаряди от калибър 155, не е в състояние да осигури достатъчно боеприпаси за войната в Украйна.

"Имаме недостиг на всичко. Не казвам, че ни се дава всичко. Част от него се дава или се продава. Различно е. Искам да ви кажа за обема: днес в света няма достатъчен обем на производство като например, както казах, на артилерия, който да е достатъчен за украинската армия, за да издържи войната с руската армия", подчерта Зеленски.

И обясни защо Русия получава снаряди от Северна Корея.

"Нима те нямат достатъчно производство? Не, не е достатъчно собственото им производство. Не е достатъчно. И така, те се оглеждат по света. Дефицитът е голям", бе категоричен Зеленски.

По думите му светът не е готов за пълномащабна война.

В същото време президентът отбеляза, че Украйна е започнала да произвежда и е възобновила производството на боеприпаси съветски калибър 122 и 125 мм.

"Достатъчно ли е това? Не! Съвсем не по същите причини, поради които няма достатъчно артилерия от калибър 155", добави украинският президент.

Той разясни какво е необходимо, за да се започне производството на 155 калибър.

"За целта трябва да има лиценз. От кого? От една от страните от НАТО, която има такъв лиценз. Украйна нямаше такъв лиценз. Отне ни много време, за да преминем през този процес. Ние го преодоляхме. И днес навлизаме в производството на такъв снаряд", заяви Зеленски.

И допълни, че на Украйна няма да й стигнат 1 млн. дрона, които планира да произведе тази година.

"Ако говорим за ракети - също. Ако говорим за вътрешни системи за радиоелектронна борба - също. Ако говорим за системи за противовъздушна отбрана, съжалявам, трябва да направя голям поклон на тези производители, които правят "Пейтриът". Днес в света няма такава система, която да може да се бори с всяка ракета - от конвенционална до балистична, с всеки удар на руснаците", добави Зеленски.

Според него изпитанията на "Пейтриътс" при обучението в полеви условия "са нищо в сравнение с това, което се случва в Украйна по време на войната". Зеленски бе категоричен, че американските зенитно-ракетни системи "Пейтриът" са най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света.

"И руснаците са шокирани, и честно ще ви кажа, че нашите партньори също са шокирани, че тази система наистина работи толкова ефективно. Питаме се: защо Украйна не я произвежда? Ние имаме споразумения. Ще го направим, когато получим лицензи, когато получим (разрешение) за съвместно производство", каза Зеленски.

Той подчерта, че в момента в света няма достатъчно запаси от такива системи, за да се предоставят повече на Украйна за нейната отбрана.

На 13 януари президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че републиканците в Конгреса на САЩ ще трябва да платят скъпо, ако не одобрят отпускането на военната помощ за Украйна. Байдън се надява, че все пак има надежда да се преодолеят разногласията в Конгреса.

Помощта на САЩ за Украйна пресъхна, тъй като републиканците отказаха да одобрят исканите от Байдън за 60 млрд. долара за Киев, докато държавният глава демократ не се подчини на исканията им за мерки за ограничаване на миграцията през границата с Мексико. Ожесточената двупартийна битка се засили от наближаващите президентски избори в САЩ през ноември и предизвика дълбока загриженост сред западните съюзници, които се опасяват, че това може да навреди на борбата на Киев срещу руската инвазия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки