Зеленски след Вилнюс: Украйна има невиждана досега основа за сигурност. Украйна ще бъде в НАТО

Тази нощ Русия отново атакува Киевска област, отломки от дронове нанесоха щети на жилищни сгради, двама са ранени, един е загинал

OFFNews 13 юли 2023 в 08:55 2084 4

Украинският президент Володимир Зеленски говори на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Американският президент Джо Байдън му ръкопляска.

Снимка БТА/АП

Украинският президент Володимир Зеленски говори на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Американският президент Джо Байдън му ръкопляска.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че срещата на върха на НАТО е осигурила на Украйна невиждана досега основа за сигурност и е поставила неговата страна на пътя към членство в алианса, предаде Ройтерс.

"Това е много важно. За пръв път, откакто сме независими, ние създадохме основа за сигурност за Украйна по пътя й към НАТО", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение.

"Това са конкретни гаранции за сигурност, потвърдени от седемте най-големи демокрации в света. Никога досега не сме имали такава база за сигурност и то на нивото на Г-7".

Президентът потвърди изявленията, които направи на срещата на върха в Литва, че "сме премахнали всякакви съмнения или неясноти относно това дали Украйна ще бъде в НАТО. Тя ще бъде", въпреки че страните от Алианса не одобриха времева рамка за присъединяване.

В същото време и тази нощ Русия отново атакува Украйна с бойни дронове срещу Киевска област, повечето от които са били свалени. Вече трети ден подред Русия атакува Киев с иранските ударни дронове "Шахеди". По данни на украинските ВВС са свалени 20 безпилотни самолета и две крилати ракети, предава УНИАН. Говорителя на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат руснаците са атакували Украйна с крилати и балистична ракета "Искандер-М", изстреляна от окупирания Крим.

В същото време отломки са паднали в Дарницки, Соломенски, Шевченковски, Оболонски и Подилски райони на града. Има нанесени щети на жилищни сгради, двама ранени и един загинал.

Кметът Виталий Кличко заяви, че отломките са повредили един етаж на жилищна сграда в квартал "Дарницки" в източната част на столицата и са били ранени двама души.

Регионалната военна администрация на Днепропетровск съобщи, че над региона през нощта е бил свален вражески дрон.

Експлозии са били чути и в други украински региони, включително Хмелницки на запад, Миколаев на юг и Запорожие в югоизточната част на страната, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

2

Bad Horse

13.07 2023 в 09:44

Не разбирам защо Зеленски иска да влезе в НАТО толкова спешно. Така или иначе преди да свърши войната няма как да стане. А след това ще има договор със САЩ, както имат Израел, Япония, Южна Корея, Австралия, Мексико и т.н. Никой не пречи и да си спретнат договори с Полша и балтийците също. На практика ще е в НАТО.

Но едно формално отказване от НАТО за 10 години примерно, е идеален коз за преговорите с Русия. Все нещо трябва да покажат и техните преговарящи, че са спечелили. Не струва нищо на Украйна - но ще го изкарат голяма работа в Русия.

-529

1

6екеr4о

13.07 2023 в 09:26

Ей, блядовете няма да спрат с мизериите, крайно време е да бъдат свитнати няколко техни невралгични точки!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews