Зеленски покани Тръмп в Украйна, за да види, че не може да спре войната заради Путин

OFFNews 05 ноември 2023 в 18:59 2086 1

Володимир Зеленски

Снимка Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Украйна, за да види със собствените си очи мащабите на войната, съобщи Ройтерс. 

Тръмп, който е водещият кандидат на Републиканската партия за президентските избори догодина, критикува остро подкрепата на САЩ за Киев и казва, че може да спре войната за 24 часа, ако бъде избран. 

"Ако той може да дойде тук, на мен ще ми трябват… 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че не може да се справи с тази война", каза Зеленски. "Той не може да донесе мир заради Путин", добави украинският президент.

Зеленски каза още, че е възможно американски войници в крайна сметка да бъдат въвлечени в по-широкообхватен конфликт с Русия в Европа, ако Вашингтон не засили подкрепата си. "Ако Русия убие всички нас, тя ще атакува страни от НАТО и вие ще изпратите синовете и дъщерите си", заяви Зеленски в интервю за предаването "Среща с пресата" по Ен Би Си, излъчено днес и цитирано от БТА. 

Президентът на САЩ Джо Байдън настоява Конгресът на страната да приеме законопроект за допълнително финансиране на стойност 106 милиарда долара, основната част от които да е за украинската отбрана. 

Камарата на представителите на САЩ, в която доминира Републиканската партия обаче прие законопроект за предоставяне на помощ на Израел на стойност 14,3 милиарда долара, но в него не бе включено увеличение на помощта за Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови