Защо не пишеш за Карабах, а за корупцията: Двама журналисти от разследващо издание в Азербайджан са задържани

OFFNews 21 ноември 2023 в 21:29 2332 0

журналисти

Снимка Фейсбук

Задържаните Севинч Вагифгиза и Улви Хасанли.

Властите в Азербайджан претърсиха редакцията на разследващото издание AbzasMedia и задържаха двама от ръководителите му. Медията пише за корупция във висшите ешелони, включително близки до президента Илхам Алиев.

"Никакви арести или други методи на натиск не могат да ни попречат да вършим работата си и да предоставяме вярна информация", заявиха от AbzasMedia, след като директорът на изданието Улви Хасанли беше ескортиран до редакцията от полицията. - Гражданите имат право да знаят от кого и как се харчат техните данъци."

Хасанли бе с насинено око и успя да каже на колегите си, че тази сутрин е бил задържан и бит от полицията. Редакцията била претърсена и полицията съобщила, че е открила 40 000 евро, посочва Би Би Си.

Къщата на редактора на AbzasMedia Севинч Вагифгиза също е била претърсена. Самата тя е била задържана на летището през нощта на връщане към Азербайджан.

Властите обвиняват Хасанли и Вагифгизи в контрабанда на пари и са заплашени от до 12 г. затвор.

Двамата журналисти не признават вината си, а AbzasMedia смята, че истинската причина за ареста на ръководителите на изданието е разследване за корупция.

Международният комитет за защита на журналистите и правозащитната организация "Амнести интернешънъл", които настояват за освобождаването на журналистите, също смятат така.

"Дълбоко сме обезпокоени от новината за ареста на журналиста Улви Хасанли и предполагаемото физическо насилие", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър пред местната информационна агенция "Туран".

AbzasMedia е известна в национален мащаб с разследванията си за корупция сред длъжностни лица. Нейните журналисти разкриха например, че компания, собственост на брата на президентски съветник, стои зад изграждането на технологично "умно село" в област Зангилан в Азербайджан.

Самата Севинж Вагифгизи е автор на много разследвания. Тя е известна и като жертва на известната шпионска програма "Пегас", за която се твърди, че азербайджанската държава е закупила от израелска компания, за да шпионира журналисти чрез собствените им телефони.

Преди няколко години на Вагифгиза (както и на няколко други нейни колеги) не е било позволено да напуска страната.

Честа практика в страната е на журналисти да се забранява да пътуват под различни предлози. Самите журналисти смятат, че подобни ограничения са свързани с професионалната им дейност. Понякога те не могат да напуснат страната в продължение на години.

Една от тези, които са под такава забрана в продължение на пет години (от 2016 г. до 2021 г.), е известната разследваща журналистка Хадиджа Исмаил. Преди това тя е излежала две години и половина в затвора по обвинения в икономически престъпления.

Много правозащитни организации се застъпиха за нея, смятайки, че истинската причина за лишаването й от свобода е нейното шумно разследване на имотите и бизнеса на семейството на президента Алиев.

Много други известни азербайджански журналисти бяха хвърлени в затвора. В последния октомврийски списък на политическите затворници, публикуван от местни правозащитници, са включени над 200 души. Този брой се е увеличил повече от два пъти само за няколко месеца.

Миналата година Азербайджан зае 157-о място в класацията за корупция на Transparency International, наравно с Хондурас, Ирак, Мианмар и Зимбабве.

В доклада си за Азербайджан "Репортери без граници" пише: "Цялата медийна сфера е под официален контрол, в страната не се излъчва нито една независима телевизия или радио, всички печатни издания, изразяващи критични позиции, са затворени, уебсайтове като Azadliq и Meydan TV са блокирани".

Властите обаче отричат, че се борят срещу свободната преса. А самият президент Алиев като контрааргумент припомня, че 80% от населението има достъп до интернет: "Ако интернет е свободен, без никаква цензура, и по-голямата част от населението са потребители на интернет, тогава за ограничения върху медиите не може да става и дума".

Както промените в рейтинга на страната през годините, така и очевидци свидетелстват, че положението на медиите в страната постепенно се влошава, откакто Илхам Алиев дойде на власт преди 20 г.

Ако се вгледаме в заглавията на водещите медии в страната, изглежда, че в Азербайджан почти няма други теми освен самия Алиев и Карабах, за който Баку и Ереван водиха война.

В аудиозапис, разпространен от AbzasMedia, директорът на изданието Улви Хасанли казва, че след като е бил пребит, полицаите го попитали: "Защо не пишеш за Карабах? Защо пишеш за корупцията?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика