Вместо порицание - орден: Синът на Рамзан Кадиров стана герой на Чечения

OFFNews 07 октомври 2023 в 12:40 2056 1

Кадиров

Снимка Getty images

Рамзан Кадиров

Синът на чеченския лидер Рамзан Кадиров, 15-годишният Адам Кадиров, бе награден с високо отличие - орден "Герой на Чечения", след като преби затворник, предаде ДПА, като се позова на официален руски източник.

Според Адам Делимханов, депутат в Държавната дума на Русия и братовчед на Кадиров, младежът е показал лидерски качества още в ранна възраст, научил е Корана наизуст, спечелил е няколко турнира по бойни изкуства и се е доказал като "истински боец" на стрелково учение на въоръжените сили.

Адам Кадиров си спечели съмнителна слава заради видеоклип, разпространен неотдавна от баща му, в който се вижда как той бие и рита беззащитен мъж. Жертвата била задържана във Волгоград заради публично изгаряне на Корана, а по-късно затворникът бил прехвърлен в населения предимно с мюсюлмани регион на Чечения. Видеоклипът предизвика дебати и критики в цяла Русия, че Кадиров се поставя над закона, напомня БТА.

Руските власти отхвърлиха исканията за започване на наказателно производство с аргумента, че Адам Кадиров е непълнолетен и не носи отговорност за извършено престъпление. Няколко дни след скандала президентът Владимир Путин прие Рамзан Кадиров.

Миналата година трима от синовете на Кадиров, включително Адам, позираха, носейки оръжие в Украйна. Според Кадиров те също са участвали в сражения там като част от руските сили, изпратени в съседната страна от Путин. Наблюдатели обаче изразяват съмнения дали синовете на Кадиров действително са участвали в истински бойни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика