Влак от България с амоняк дерайлира край Пирот, 50 натровени и двама загинали (обновена)

В Пирот е обявено извънредно положение, хората не бива да напускат домовете си

OFFNews 26 декември 2022 в 08:32 8420 1

danas.rs

Снимка danas.rs

danas.rs

Товарен влак от България, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия. Десетки хора са интоксикирани в резултат на изтичането на товара, произшествието затвори и важен международен път, съобщиха местните власти.

В град Пирот е обявено извънредно положение. Властите казаха на хората да не напускат домовете си.

Над 50 души са хоспитализирани в болниците в Ниш и Пирот със симптоми за отравяне с амоняк, но животът на нито един от тях не е в опасност, съобщават сръбските медии, като се позовават на най-новите информации от болничните заведения.

Двама души са починали, но засега няма потвърждение, че причина за смъртта им е отравяне с амоняк, съобщи по-късно държавната телевизия РТС.

Заради намалената видимост, предизвикана, както се предполага, от изтичането, няколко автомобила са се ударили на основната магистрала, водеща към България, в условията на натоварено движение заради коледните празници, отбелязва Асошиейтед прес.

Полицията затвори магистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища. Засега не е ясно какво е причинило дерайлирането на влака.

Амонякът е газ, който при изтичане може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт. 

Товарният влак, превозващ амоняк, който дерайлира в Източна Сърбия, е бил натоварен в България, заяви пред bTV зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

По думите на Папукчийски няма как да се търси отговорност от българска страна, тъй като събитието настъпва на територията на Сърбия. Предаден е товарът от българската инфраструктура към сръбската, към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските железници. Единственият, който ще участва в разследването, е собственикът на цистерните.

Всички 20 вагона са френски и немски, като са транспортирани от български частен оператор в направление Белград, посочи заместник-министърът. Папукчийски посъветва българските граждани да ограничат пътуванията към Сърбия.

По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.

България е предложила помощ за справяне с инцидента. По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян, пише БНТ.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни. При нужда от съдействие български граждани могат да се свържат с дежурен телефон на генералния ни консул в Ниш Димитър Цанев - 00381668408062.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

26.12 2022 в 11:37

На никой не му пука за тия радикални псета, сори.

сърбе на върбе...
...малко ги обеднихаБРАТЯТА АМЕРИКАНЦИ тия руССки подлоги.