Вашингтон "разочарован" от Русия заради решението за Сноудън

Вероника Шербанова 02 август 2013 в 11:42 2395 1

Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС
Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС

Решението на Русия да даде временно убежище на Едуард Сноудън е „изключително разочароващо“. Това заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, след като бившият служител на ЦРУ получи в четвъртък позволение да остане в Русия и напусна транзитната зона на летище „Шереметиево“.

Изключително сме разочаровани, че руското правителство предприе тази стъпка въпреки нашето ясно и законообосновано искане за екстрадиране на господин Сноудън, за да може то да бъде съден в САЩ, посочи Карни.

Ходът на Русия не вещае положително развитие между двете страни и подкопава досегашното ни сътрудничество в областта на правоприлагането, допълни Карни.

В същото време говорителят обяви, че САЩ „преосмисля полезността на предстоящата среща на Г-20 в светлината на този и други проблеми“.

Едуард Сноудън получи разрешение за временно убежище в Русия и вчера напусна транзитната зона на московското летище „Шереметиево“, където беше през последните няколко седмици.

В момента Сноудън се намира в дома на американски граждани, живеещи в Русия. Той не възнамерява да публикува повече документи, които да навредят на американското правителство, но докато се е намирал в Хонконг вече е предал материали на журналисти и не може да ги върне, обясни адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена.

Условието, че няма да публикува повече секретни данни, беше поставено от президента Владимир Путин още преди издаването на решение за временно убежище.

По думите на Кучерена Едуард Сноудън засега ще остане в Русия и възнамерява да си наеме квартира и да търси работа.

Той има нужда от работа, защото не е богаташ и е изхарчил почти всички пари, които е имал, за храна. Сноудън е експерт от висока класа и вече получавам писма от компании и хора, които искат да му предложат работа, посочи Кучерена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика