В Минск тръгна делото срещу 'Весна' и създателя й - нобеловия лауреат за мир Алес Беляцки

OFFNews 05 януари 2023 в 16:42 1899 2

Беляцки

Снимка Getty images

Алес Беляцки

В беларуската столица Минск тръгна делото с правозащитния център "Весна". Неговите ръководители са обвинени в "контрабанда от организирана група" и "финансиране на групови действия, които грубо нарушават обществения ред" заради плащането на глоби и адвокатски хонорари за протестиращите. Сред обвиняемите е основателят на "Весна" и нобелов лауреат за мир за 2022 г. Алес Беляцки.

Беляцки, както и колегите му правозащитници Валентин Стефанович и Владимир Лобкович са в ареста от средата на юли 2021 г. и най-вероятно ги очаква ги присъда от 7 г. до 12 г. затвор. Друг обвиняем по делото - Дмитрий Соловьов, избегна ареста, като напусна страната, напомня Би Би Си.

Според обвинителния акт Беляцки заедно с други съратници и неустановени лица е пренесъл нелегално пари през границата на ЕС в Беларус, за да ги използва за "престъпни цели" и да получи възнаграждение срещу услугата.

Правозащитният център "Мемориал" (признат от руските власти за "чуждестранен агент" и ликвидиран) обаче уточнява, че прокурорът не обявил за какви "престъпления" става дума, нито какво "възнаграждение" са получили правозащитниците.

Беляцки не е коментирал публично обвиненията, а на адвоката му е забранено да разкрива материали, съобщава Ройтерс.

По време на делото става ясно също, че за разлика от други обвиняеми по същото дело Биляцки е обвинен само в неплащане на данъци. Според обвинението Беляцки и колегите му са управлявали "Весна", след като организацията е била ликвидирана от Върховния съд през 2003 г., не са регистрирали центъра като данъкоплатец и не са представили документи на данъчните власти, посочва Интерфакс.

Според материалите по делото правозащитниците "умишлено са подготвяли граждани" да участват в групови действия, които грубо нарушават обществения ред, а също така "са финансирали и материално подпомагали такива действия под прикритието на правозащитни и благотворителни дейности". Това включва заплащане на глоби за задържаните и адвокатски хонорари за защитниците на арестуваните протестиращи.

Следващото изслушване ще е на 6 януари.

Наказателното дело срещу Центъра за правата на човека "Весна" стана известно през пролетта на 2021 г. след безпрецедентните протести в Беларус и последвалите масови репресии.

След като Александър Лукашенко беше обявен за победител на президентските избори в страната през август 2020 г., хиляди излязоха на протест. В продължение на месеци демонстрациите се провеждаха всеки уикенд. Властите реагираха с арести и репресии не само срещу протестиращите, но и срещу журналисти, адвокати и правозащитници.

Нерегистрираният център "Весна" поддържаше списъци на задържаните по време на демонстрациите, оказваше помощ на арестуваните и документираше нарушенията на правата на човека от страна на силите за реда. Неговите представители разглеждат наказателното дело като "поредното преследване във връзка с нашата активна правозащитна дейност от страна на съществуващия авторитарен политически режим на Александър Лукашенко, което се случва на фона на безпрецедентни репресии в страната".

"Весна" е основан от Алес Беляцки през 1996 г. През 2011 г. той е осъден по обвинения в укриване на данъци, които международните организации за защита правата на човека смятат за неоснователни и политически мотивирани. Освободен е през 2014 г.

На Беляцки вече е предоставен и статут на политически затворник. През декември в Осло се състоя церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир, която Беляцки получи заедно с украинския Център за граждански свободи и руското дружество за защита на човешките права "Мемориал". Вместо него за церемонията в Осло пристигна съпругата му Наталия Пинчук.

Нито една от големите държавни медии в Беларус не съобщи за церемонията, напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

05.01 2023 в 16:48

"Беларус" и "правосъдие" нещо не се връзват като понятия... :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки