Украйна отказа преговори с Русия за покупка на ядрените реактори от България

OFFNews 15 юли 2023 в 16:38 29119 4

Енергоатом

Снимка Укринформ

Енергоатом

Украинската компания "Енергоатом" обяви, че няма да подпише споразумение с Русия за закупуване на ядрени реактори и друго енергийно оборудване руско производство от България, съобщи украинската новинарска агенция "Укринформ".

Реакцията ѝ бе във връзка с коментар на украинския експерт Николай Щайнберг, който е главен инженер на атомната електроцентрала в Чернобил от 1986 до 1987 г. Пред същата агенция той каза, че продажбата на оборудване и компоненти за ядрени инсталации на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешение от директни производители, тоест от Русия. Следователно за да има продажба, преди това трябва да бъде подписано тристранн споразумение между Русия, България и Украйна.

"Уведомяваме ви, че действително се водят преговори с българското правителство за закупуването на два ядрени реактора от Украйна за инсталирането им на площадките на недостроените 3 и 4 блок на Хмелницката АЕЦ. Това беше потвърдено по-рано от министъра на енергетиката на Украйна Герман Халушченко в коментара му за Укринформ. Въпреки изявленията на Николай Щайнберг обаче, Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия", заявиха от компанията.

По информация на „Енергоатом“ при успешни преговори в София американската компания „Уестингхауз“ ще съдейства за поставянето на блоковете. „В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от... (Русия) при поддръжката на споменатото оборудване“, добави компанията.

Преди седмица България и Украйна започнаха формалните преговори за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене", съгласно решението на Народното събрание на България.

България разполага с частично доставено оборудване, което не е достатъчно за изграждане на цяла нова мощност. Динамиката в енергийния сектор е такава, че България не може да си позволи да се ангажира с дълъг, скъп и изпълнен с неяснота проект. Трябва да върви бързо в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да се инвестира в реализуеми нови алтернативни мощности. Украйна има сериозен интерес към българското оборудване, което й е нужно за компенсация на загубени енергийни мощности, в това число вследствие на временната окупация на АЕЦ „Запорожие“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

16.07 2023 в 14:33

Тя Русия не е държава, така, че Украйна няма с кого да води преговори.

22548

4

dolivo

16.07 2023 в 01:38

какво общо има Русия с платена зорлям Българска собственост?

Да не е лизинг това

2994

2

Гражданин

15.07 2023 в 23:32

Защо Украйна да преговаря за технологии на СССР? Тя има същото право върху тях като Русия!

1042

1

danvan

15.07 2023 в 17:48

Правилно. С терористи не се разговаря.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки