Украйна може да си върне Херсон до седмица, а руснаците бавно напредват в Донбас

Трима военнослужещи от Росгвардия са убити, а повече от 10 са ранени след обстрел в Белгородска област

OFFNews 14 октомври 2022 в 10:55 13461 11

Кадър от снощния обстрел срещу Запорожие

Снимка tm/astra

Кадър от снощния обстрел срещу Запорожие

Украйна може да си върне Херсон до седмица. Руските войски напредват в Донбас, макар и бавно. Трима военнослужещи от Росгвардия са убити, а повече от 10 са ранени след обстрел в Белгородска област (на територията на Русия) вчера. Руският обстрел срещу Запорожие е продължил и тази нощ, като не се съобщава за загинали. Продължават пожарите във военкомати (военни окръжия) в руската провинция. Това са акцентите тази сутрин от войната, която Русия започна срещу Украйна.  

По данни на руския информационен канал АСТРА след обстрела в граничния район на Белгород са започнали да горят превозни средства с боеприпаси и на място са загинали трима служители на руската Россгвардия, а повече от 10 са били ранени. Движението на влаковете в пограничния района на Нови Оскол в Русия е спряно, заради поразената от украинските ракети ЖП линия. Това е маршрутът, по който Русия докарва подкрепления и муниции от Беларус към Донбас. 

През последните три дни проруските сили направиха тактически настъпления към центъра на град Бахмут в Донецка област, се казва в последната сводка на британското военно разузнаване. 

Елементи на 2-ри армейски корпус, проруското опълчение на Луганска област, вероятно са напреднали в селата Опитин и Иванград на юг от града. Това е пробив, защото от началото на юли досега има малко, ако изобщо има такива, други населени места, превзети от редовни руски или сепаратистки сили, пише в сводката. 

Въпреки това силите, ръководени от частната военна компания "Вагнер груп", са постигнали някои локални успехи в Донбас. Според анализа на британските военни Русия вероятно разглежда завземането на Бахмут като предварителна стъпка към настъпление към градската зона Краматорск-Славянска, която е най-значимият населен пункт и административен център в Донецка област, контролиран от Украйна.

Русия продължава да води настъпателни операции в централната част на Донбас, но общият ѝ оперативен замисъл е подкопан от украинския натиск срещу северния и южния ѝ фланг, както и от сериозния недостиг на боеприпаси и жива сила, пише още в британската сводка. 

Според западни военни представители Украйна може да превземе Херсон до Днепър още през следващата седмица, пише Фанейншъл Таймс. 

Украинските сили пробиха руската фронтова линия в Херсон в началото на месеца, отбелязвайки най-големия напредък на Украйна в южната част на страната от началото на пълномащабната инвазия на Москва през февруари. Оттогава насам Киев си възвърна значителни територии западно от Днепър.

В четвъртък Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че е освободило от руски контрол още пет селища в Херсонска област и е унищожило руски команден и контролен център и две буксируеми гаубици.

Въпреки че отричат руските успехи, руските власти започнаха евакуация. Провъзгласеният от Русия лидер на Херсонска област в Украйна Владимир Салдо призова цивилното население да се "спасят" в Русия, като отидат там за "отдих и обучение". За целта той е поискал помощ от Москва, а призивът му беше подкрепен от руския вицепремиер Марат Хуснулин в съобщение по държавната телевизия.

Салдо заяви, че евакуациите имат за цел да предпазят хората от обстрел и добави, че фокусът е върху семействата с деца, които ще заминат за "почивка и обучение".

Призивът за помощ при евакуацията на семействата показва, че Русия се "готви за решителна битка" за едноименната столица на региона, написа в Telegram Станислав Белковски, бивш пиар на Кремъл, станал критик на Путин.

"Очевидно Кремъл и военните командири не надценяват шансовете за запазване на руския контрол над този анексиран регион", пише Белковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

9

Merc

15.10 2022 в 11:35

В 1711 г. Петра 1 с армией попали в окружение турок.
Царь отправил свою жену Екатерину с драгоценностями на ночь к везирю Балтаджи Мехмед-паше.
После ночи и подарков везирь смилостивился и отпустил Петра 1 и его армию.
За это султан казнил Балтаджи.

Кого отправит Путин Залужному?

1331

7

ваксиниран

14.10 2022 в 18:22

Жалки руски изпражнения продължават да мажат по коментарите - друго не могат.

1321

6

4rnor

14.10 2022 в 16:49

Единственият начин да я няма е да бъде заличена от лицето на земята. Това няма да как да се случи пооради една много проста причина - там живеят 40+ милиона, който не жалаят бъда поробени и да се наричат руснаци. Ако РФ смята за конструктивно да избие 40 милиона защото не жалаят да си играят с тях ... да действат :) Но едно е сигурно, ако от Украйна не остане нищо, то със сигурност от Русия няма да остане нищо. Русия трябва да взриви цял свят - Цял свят трябва да взриви само едно джудженце в Москва (или където там се е скрил).

-5489

5

Окрайна може и да си върне, може и да не си върне, а може до декември и да няма Окрайна вече.

2073

4

Johnny B Goode

14.10 2022 в 15:47

Еврото, западала казваш Америкатабе руски нефт и газ?
Ти май съвсем си загубил връзката между главния и гръбначния мозък.

1321

2

4rnor

14.10 2022 в 14:18

Когато фактите говорят, не е нужно да се преразказва каквото и да било.

Слушах ви същите импотентни вопли още когато русначетата бяха пред Киев и Суми. Преди да бъдат изклатени и избутани от цяла Харкивска област. Преди да започнат да губят от Луганск - с падането на Лиман. Преди да започнат да се предават и да остъпват в Херсонска....

Базовата логика е много проста. Зад Украйна стои необятният ресурс на западната военна и цивилна индустрия. Зад Русия стоят делюзии за величие, тяхната собствена некомпентност, Северна Корея (уж), евроатлантика и останалата орда от морално изцедени шизофреници плъзнали из интернет пространството.

Запада е добър за бизнеса, Русия не е. "Враговете" на Русия просто имат МНОГО повече .. от всичко. И това е ... Пределно ясно е кой ще е победителя и кой ще ближе рани с десетилетия напред. Единственият въпрос, който остава е - Колко, точно, страдание Руската Федерация иска да причини на света преди неизбежният и колапс?

..дерзай
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews