Украйна е свалила 80 ирански дрона за седмица, 540 са унищожени от септември насам

OFFNews 05 януари 2023 в 10:15 3063 4

Снимка Twitter / Alex Panchenko

За сваляне на "Шахедите" украинската армия използва и ъпгрейднати картечници от времето на Втората световна война, въоръжени с мощни LED светлини.

80 ирански дрона е свалила за седмица противовъздушната отбрана на Въоръжените сили на Украйна. Според военните в Киев високата ефективност в борбата с „Шахедите“ е резултат от работата на германската система „Гепард“. Това е самоходна зенитна установка, която може да изпраща „двойна струя“ от снаряди. През последната година Германия е предала на Украйна 30 „Гепарда“, а през тази година се очакват още 7. Възниква обаче проблем с боеприпасите, коментира „Политико“.

Оръжията - две 35-милиметрови автоматични зенитни оръдия, качени върху купола верижна машина осигуряват на ВСУ мобилна система за ПВО, която вече играе ключова роля в унищожаването на иранските дронове, които Кремъл продължава да изпраща срещу електроцентрали и съоръжения от електрическата инфраструктура на Украйна. Въздушните атаки с дронове лишават Киев и други градове от електричество и лишават от отопление десетки хиляди цивилни, допълва „Политико“.

Според говорителя на украинските ВВС Юрий Ихнат, от септември досега украинската ПВО е унищожила общо 540 ирански дрона камикадзета. „Гепардите“ са ефективни против тях, като и против управляемите ракети, но това въоръжение, което е предназначено за ПВО на сухопътните войски няма да стигне“, казва Ихнат.

Въпреки, че „Гепард“ е успешно лекарство срещу дроновете от Иран, на хоризонта вече се очертава сериозни проблеми. Голяма част от боеприпасите за оръдията на „Гепардите“ са произведени в Швейцария, а тамошното правителство отказва на германците разрешение за реекспорт в Украйна, позовавайки се на неутралния си статус.

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт писа през октомври до швейцарското правителство с молба за разрешение на Киев да бъдат предоставени 12.4 хиляди броя швейцарски боеприпаси, но молбата беше отхвърлена. През декември германският производител Rheinmetall съобщи, че ще открие нова производствена линия, за да пусне производството на 35-милиметрови боеприпаси, но първите патрони оттам ще бъдат произведени едва в края на тази година.

Липсата на собствен национален промишлен потенциал сериозно тревожи западните правителства, коментира „Политико“. САЩ и европейските им съюзници трескаво работят над идентифицирането на боеприпаси, които биха могли да бъдат извадени от по-стари запаси и търсят начини за обединяване на ресурсите в период, в който войната в Украйна продължава да изпразва складовете в целия НАТО.

Във Вашингтон вървят разговори при закрити врата за изкарване от бункерите на амуниции от епохата на студената война и адаптирането им така, че да бъдат от полза н Киев. Една от тези програми вече започна, а ракетите за изтеглените американски системи за ПВО HAWK трябва да получат необходимия ъпгрейд.

Ракетите HAWK биха били съчетани с няколко системи, които Испания обеща да изпрати на Украйна. HAWK продължават да са на въоръжение в Европа и извън нея, но бяха изтеглени от американската армия в началото на 90-те години на миналия век в полза на Patriot.

САЩ търсят начин, също така, да блокират доставката на ирански дронове „при извора“. „Търсим начин да атакуваме иранското производство на безпилотни апарати чрез санкции, контрол на експорта и разговор с частни фирми, чиито части се използват за производството“, признава пред „Политико“ говорителката на Съвета по националната сигурност на САЩ Адриен Уотсън. „Преценяваме по-нататъшните стъпки, които можем да предприемем в областта на контрола на износа, за да ограничим достъпа на Иран до технологиите, използвани в дроновете“, добавя Уотсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

03.03 2023 в 18:11

Тъй ще е тя като слагат като министри на отбраната акушерки, журналистки, ТВ говорителки и т.н.

345

3

Джендо Джедев

05.01 2023 в 11:26

То и за HIMARS имаше проблем с боеприпасите, пък и бяха унищожени 180% от доставените установки, ама... ;)

22548

2

dolivo

05.01 2023 в 10:48

дедо Еврьо се лигави опенен, машала, красота