Учебната година в Афганистан започна, но не и обучението

OFFNews 21 март 2023 в 19:23 2540 2

момиче, Афганистан

Снимка Getty Images

Талибаните ни отнеха всичко, казват момичетата

Училищата в Афганистан отвориха врати за новата учебна година, но не се проведоха никакви занятия, тъй като учениците не знаеха за началото, а стотици хиляди тийнейджърки все още не могат да посещават учебни занятия, предаде France24. 

Министерството на образованието не е направило публично съобщение за повторното отваряне на училищата, обясняват няколко учители и служители пред Франс прес. 

"Директорът ни предаде писмо, издадено от министъра на образованието, за да отворим отново училището днес, но тъй като не беше направено публично съобщение, не дойдоха ученици", каза Мохамед Осман Атайи, учител в момчешката гимназия "Саидал Насери" в Кабул.

Журналистите са обиколили седем училища в Кабул. Във всички са пристигнали само няколко учители и ученици от началните класове, но занятия не са се провели.

Училищата бяха отворени отново и в провинциите Херат, Кундуз, Газни и Бадахшан, но и там занятия не са били проведени. 

Официални лица проведоха церемония по случай началото на новата учебна година в училище за момчета в Кабул, отбелязва France24.

Началото на новата учебна година във вторник съвпадна с персийската Нова година, която се празнуваше широко в Афганистан преди талибаните да се върнат на власт, но сега се смята за "незаконна" от новите управляващи в страната.

Талибаните ни отнеха всичко

Стотици хиляди тийнейджърки все още не могат да посещават средно училище. "Талибаните ни отнеха всичко", казва 15-годишната Садаф Хайдари, жителка на Кабул.

"Депресирана съм и съкрушена", споделя 18-годишната Дина Рахими. Тя е трябвало да е в 12-и клас, но е затворена в дома си, докато брат ѝ посещава училище. 

"Преди с брат ми ходехме заедно на училище всеки ден, но сега той ходи сам. Просто съм принудена да го гледам как се учи, докато на нас не ни е позволено", каза Рахими. 

Забраната за средното образование на момичетата влезе в сила през март миналата година, само няколко часа след като Министерството на образованието отново отвори училища за момичета и момчета.

Лидерите на талибаните, които забраниха на жените да учат в университети, многократно са заявявали, че ще отворят отново средните училища за момичета, след като бъдат изпълнени "условията" - от получаване на финансиране до преработване на учебните програми в съответствие с ислямските принципи.

Нито една държава не е признала официално талибаните за законни управници на Афганистан.

Според Организацията на обединените нации Афганистан под управлението на талибаните е "най-репресивната страна в света" по отношение на правата на жените. Във вторник мисията на ООН в Афганистан призова властите да отменят забраната за образование на момичетата.

Жените на практика са изтласкани от обществения живот, отстранени са от повечето държавни длъжности или получават част от предишната си заплата, за да си стоят вкъщи.

Освен това им е забранено да посещават паркове, панаири, спортни зали и обществени бани и трябва да се покриват на обществени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

22.03 2023 в 09:33

whatabout руZнацитата? Я кажи какво направи най-хуманната нация за Афганистан!

110

1

Перпендикуляр

22.03 2023 в 09:07

САЩ удариха Афганистан заради 11 септември. "Отмъстиха" показно, за да успокоят общественото мнение, което преди това бяха надъхали "на кръв" и...разбраха, че в Афганистан далавера няма. Въпросът беще кога ще се оттеглят и как, без да пострада имиджът им. А мирните хора бяха оставени отново в ръцете на тираничен режим, ръководен от неграмотни хора. Това обаче не е важно. Сега Украйна е важна. Пука им за украинците/както за афганистанците/, ама ги ползват като марионетка, за да воюват с Русия. Тук далавера има. А касичката я пълним всички ние. ДоброЗорно. "Кой не скача е червен!"
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика