Убиха пакистански кандидат-депутат, поддръжник на Имран Хан

Засега никой не е поел отговорност за нападението

OFFNews 31 януари 2024 в 19:43 979 0

s

Снимка Getty Images

s

Убиха кандидат за депутат в долната камара на парламента в Пакистан - Рехан Заиб Хан, предаде Ройтерс. 

Той е бил убит днес в квартал Баджур, близо до границата с Афганистан на фона на опасенията от засилване на насилието около парламентарния вот.

Рехан Заиб Хан беше независим кандидат на изборите на 8 февруари. За него се смята, че е бил подкрепян от партията на бившия премиер Имран Хан. Той и четирима негови съюзници са били простреляни в квартал Баджур, заявиха местните власти.

Заиб Хан е починал в местна болница, а останалите ранени са в тежко състояние.

Имран Хан и съпругата му Бушра бяха вкарани в затвора за 14 години заради подкуп. По технически причини партията на Хан е лишена от традиционната си емблема, с която участва в изборите – бухалка за крикет, а нейните кандидати участват в изборите като независими.

Местният лидер на "Движение за справедливост" Атиф Хан заяви, че Рехан Заиб Хан е член на партията, но тя има друг кандидат в избирателния район, който е с официално подкрепен. Поради липсата на партиен символ в бюлетината няколко независими кандидати твърдят, че имат подкрепата на партията на Хан.

Партията заяви, че е била подложена на подкрепяни от армията репресии, включително арести на стотици поддръжници, членове на партията и ключови помощници. Военните, които в продължение на десетилетия са имали влияние върху политиката на Пакистан, отричат обвиненията.

Това е второто убийство на кандидат, свързан с "Движение за справедливост" в племенните региони на Северозападен Пакистан през последните дни.

Засега никой не е поел отговорност за нападението днес. В региона ислямистки бойци действат от двете страни на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика