Бившият премиер на Пакистан е осъден на 10 години затвор заради разкриване на държавна тайна

OFFNews 30 януари 2024 в 17:07 1273 1

 Имран Хан

Снимка GettyImages

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан

Осъдиха бившия премиер на Пакистан Имран Хан на 10 години затвор заради разкриване на държавна тайна.

Хан, който беше свален от опонентите си като премиер през 2022 г., вече излежава тригодишна присъда, след като беше осъден за корупция. Той определи всички обвинения срещу него като политически мотивирани, съобщава Би Би Си.

Присъдата по закона за секретността идва седмицата преди общите избори, на които му е забранено да се кандидатира.

Бившият външен министър Шах Махмуд Куреши, заместник-председател на партията Пакистан Tehreek-e-Insaf (PTI), също беше осъден на 10 години затвор. И двамата политици са в затвора Адиала в Равалпинди.

Т.нар. случай с шифъра се върти около предполагаемото изтичане на секретна дипломатическа кореспонденция, изпратена от пакистанския посланик във Вашингтон до Исламабад, когато Хан е бил министър-председател.

То е свързано с появата му на митинг през март 2022 г., месец преди да бъде свален от власт с парламентарен вот на недоверие. Имран Хан се появява на сцената, размахвайки лист хартия, който според него показва заговор срещу него.

Той твърди, че в "заговора" се уточнява, че "всичко ще бъде простено, ако Имран Хан бъде отстранен от власт". Хан не назова страната, но впоследствие беше силно критичен към САЩ.

Прокуратурата заяви, че действията на бившия премиер се равностойни на изтичане на секретен документ и нарушаване на дипломатическите отношения. Последното обвинение може да доведе до доживотен затвор или дори смъртно наказание.

Имран Хан е държан в затвора Адиала през по-голямата част от времето от ареста си през август. Международни медии не бяха допуснати до процесите в спецсъда, които течаха през последните няколко месеца.

Местните медии съобщиха, че наскоро на съдията е било казано да ускори процеса. Говорител на PTI казва, че ще оспори решението на съда и го нарече подигравка.

"Ние не приемаме това незаконно решение", публикува в социалната мрежа Х Наим Панджута, адвокат на бившия премиер, който се бори с множество други съдебни дела.

Друг помощник на Хан споделя, че неговият правен екип не е имал възможност да го представлява или да разпитва свидетели.

Отложените избори на 8 февруари идват на фона на обвинения, че на PTI е отказан справедлив шанс за кампания.

Властите отричат ​​да извършват репресии срещу PTI, но много от нейните лидери вече са зад решетките или са дезертирали, кандидатите ѝ трябва да бъдат независими, а много от тях се укриват.

Полицията също арестува хиляди поддръжници на партията след протести миналия май, когато Имран Хан беше задържан за първи път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

1

динозавър

31.01 2024 в 04:23

Чета и се чудя. Дали за Азия става въпрос или за руската федерация. Грешка. Центърът на Азия е маскква, черепната плащада.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки