Турция решава за война със Сирия

Лъчезар Вълев 04 октомври 2012 в 10:40 2577 4

Снимка: telegraph.co.uk
Снимка: telegraph.co.uk

Започна извънредното заседание на турския парламент. Той решава дали да даде мандат на правителството за провеждане на трансгранична военна операция в Сирия.

До кризата се стигна, след като сирийски снаряд отне живота на майка и четирите ù деца край Акчакале. При друг инцидент вчера сирийски снаряд падна на 200 метра от границата, в жилищен район, и бяха ранени най-малко 13 души. В отговор Турция обстрелва цели в Сирия.

"Чашата на търпението преля. Атаките срещу суверенитета на Турция непременно ще бъдат наказани", заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви.

По искане на Турция тази нощ се състоя извънредно заседание на НАТО. Алиансът подкрепи напълно Турция в действията й срещу Сирия и поиска Дамаск незабавно да прекрати агресията.

България официално обяви, че подкрепя Турция.

"Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО", заяви говорителят на МВнР Весела Чернева. България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън също разкритикува Сирия за атаките срещу Турция.

„Категорично осъждам обстрела в турския граничен град Акчакале, при който загинаха петима души, а много други бяха ранени. Призовавам всички страни към сдържаност”, гласи изявлението на Аштън.

САЩ също осъди остро това "открито нарушение на териториалната цялост на Турция".

Анкара поиска и реакция от Съвета за сигурност на ООН.

Сирия обяви, че не нарушава суверенитета на съседните страни и че разследва обстрела. Сирийският министър на информацията Омран Зуби поднесе съболезнования на близките на загиналите турски граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews