Талибаните убиха главатаря на кървавия бомбен атентат на летището в Кабул от 2021 г.

OFFNews 26 април 2023 в 09:02 3647 0

Този видеокадър, публикуван от Министерството на отбраната, показва американски морски пехотинци около Abbey Gate извън международното летище Хамид Карзай на 26 август 2021 г. в Кабул, Афганистан, след като атентатор самоубиец детонира експлозия. Талибани

Снимка БТА/АП

Този видеокадър, публикуван от Министерството на отбраната, показва американски морски пехотинци около Abbey Gate извън международното летище Хамид Карзай на 26 август 2021 г. в Кабул, Афганистан, след като атентатор самоубиец детонира експлозия. Талибаните са убили високопоставения лидер на групировката "Ислямска държава", който стои зад атентата през август 2021 г.

Главатарят от „Ислямска държава“, планирал опустошителния бомбен атентат на летището в Кабул през август 2021 г., е бил убит от управляващите талибани в Афганистан, съобщи Би Би Си, като се позова на американски представители.

При него загинаха 170 цивилни и 13 американски войници, докато хората се опитваха да избягат от страната, след като талибаните взеха властта.

Мъжът от ИД е бил убит преди седмици, но е било необходимо време, за да се потвърди смъртта му, обясниха американските служители.

Името му не се съобщава.

Представители на САЩ са установили смъртта чрез събиране на разузнавателна информация и наблюдение на региона. Те не разясняват как са научили, че той е отговорният за атентата. "Експертите в правителството са с висока степен на увереност, че това лице... наистина е било ключовото отговорно лице", заяви високопоставен американски служител пред CBS.

Според "Ню Йорк Таймс" САЩ са научили за смъртта на лидера в началото на април. Не е ясно дали той е бил мишена на талибаните, или е бил убит по време на продължаващите сражения между ИД и талибаните, съобщава вестникът.

Войници пренасят ковчег с тялото на един от убитите в атентата. Снимка: БТА/АП

В понеделник САЩ започнаха да уведомяват семействата на убитите войници за смъртта на лидера на ИД.

Дарин Хувър, баща на загиналия при взрива старши сержант Тейлър Хувър, потвърди пред CBS, че е бил уведомен за новината от Корпуса на морската пехота. "Те не можаха да ми кажат никакви подробности за операцията, но заявиха, че източниците им са изключително надеждни и че са получили информация от няколко различни източника, че това лице наистина е убито", каза Хувър в интервю във вторник.

Взривът през 2021 г. стана часове след като западните правителства предупредиха своите граждани да стоят далече от международното летище в Кабул, поради непосредствената заплаха от нападение от страна на афганистанския клон на групировката "Ислямска държава".

Около 18 ч на 26 август 2021 г. на портала на летището атентатор самоубиец влиза сред семействата, чакащи пред портала. В района са се събрали огромни тълпи, които се надяват да бъдат приети на евакуационен полет в момент на изтегляне на американските войски от Афганистан. Чува се взрив. Загиват 183 души. Сред жертвите са двама британски граждани и детето на британски гражданин, съобщи тогава правителството на Обединеното кралство.

Дни по-късно САЩ извършиха удар с безпилотен самолет в Кабул, като заявиха, че са се прицелили в атентатор самоубиец, но след това признаха, че ракетата е убила 10 цивилни, включително седем деца.

По-късно те предложиха награда от 10 млн. долара на всеки, който разполага с информация, водеща до арестуването или осъждането в която и да е държава на лицата, отговорни за нападението, или за залавянето на лидера на ИДИЛ-К Санаула Гафари.

Изтеглянето на американските военни части от Афганистан през август 2021 г. беляза края на най-дългата война на Америка. Той доведе до срив на подкрепяните две десетилетия от САЩ афганистански правителство и армия. Последствието бе връщане на властта на талибаните.

Американският президент Джо Байдън пред ковчега на един от загиналите. Снимка: БТА/АП

След изтеглянето администрацията на Байдън беше критикувана както в страната, така и в чужбина.

Мнозина изразиха гнева си от изоставянето на афганистанците и на американското оръжие, а един от американските морски пехотинци, ранен при взрива, определи изтеглянето като "катастрофа" по време на ръководените от републиканците изслушвания за разглеждане на изтеглянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика