Светът е в голяма опасност, планетата ни гори, предупреждава генералният секретар на ООН

OFFNews 20 септември 2022 в 14:06 1715 1

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Снимка БТА/АП

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Светът е в голяма опасност.

Това предупреждение отправи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в реч предшестваща срещата на лидерите във вторник, предава АП.

Преди първата им среща на живо от три години насам Гутериш предупреди, че те са изправени пред „огромната“ задача не само да спасят планетата, „която буквално гори“, но и да се справят с продължаващата пандемия COVID-19; с конфликтите и климатичните катастрофи; с нарастващата бедност и неравенство; с разделението между големите сили, което се задълбочи след нахлуването на Русия в Украйна.

Той посочи като проблем и „липсата на достъп до финансиране за развиващите се страни, за да се възстановят от кризата, невиждана от едно поколение“, която е довела до загуба на позиции в областта на образованието, здравеопазването и правата на жените.

Гутериш ще произнесе речта си за състоянието на света при откриването на годишната световна среща на високо равнище днес.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че това ще бъде "трезв, съдържателен и фокусиран върху решенията доклад" за света, "в който геополитическите разделения излагат на риск всички нас".

"В изказването му няма да има захаросани думи, но той ще очертае причини за надежда", каза Дюжарик пред репортери в понеделник.

77-ата среща на световните лидери в рамките на Общото събрание се провежда под сянката на първата голяма война в Европа след Втората световна война - конфликтът между Русия и Украйна, който отприщи световна продоволствена криза и отвори пукнатини между големите сили по начин, невиждан от времето на Студената война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

20.09 2022 в 14:15

планетата нищо и няма, просто може да стане не особено приятна за хора лазещи по нея

междувпрочем, човечеството никога не е било по нахранено, задоволено с допамин (телефонки) и обгрижено, погледнете статистиките

всичко е въпрос на поглед върху нещата - медиите ни джаскат, през алгоритмите за повишение на емоционалността на автоматичните платформи като ФБ, и затова ни се срува толкова лошо.

Това че цени се качили - ми с толкоз евтина храна, проблема преди 5 години беше дебелост! Я малко да постегнат колана хората...

А при всяка буря икономическа го издухват най бедните азбира се - така че повечко благотворителност може би. Ако някой се засегне , моля да се замисли как се вдига прага на бедност на цяло общество, и ще разбере че само с ввдигане на данъци и облагане на богадите не се случва. Ноу Хау за това НЯМАМЕ, изисква дълъг процес и управление безкорупционно. А най бедните имат най м ного корупция - няма как да им вкараш Германски мениджмънт, тогаз пък грабват мачететата ...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews