Студена война на езиците. Русия маха английския език в транспорта, излезе проект на заповедта

OFFNews 14 август 2023 в 17:29 7893 11

Снимка VM.ru

В Нижни Новгород дублиращите табели на английски се появиха през 2015. Ако изчезнат, англоезичните туристи няма да знаят накъде е Ulitsa Rozhdestvenka нито къде се намира Exit.

Министерството на транспорта на Руската федерация предложи да се премахне задължителното изискване за дублиране на информация на английски език в транспорта, в частност при обявяването на спирки и гари. В проекта за заповед, публикуван на уебсайта rules.gov.ru, се казва за промяна на правилата за „звуково и визуално“ информиране на пътниците. За документа разказва в понеделник вестник "Комерсант".

Предложението за отпадане на английския език при обявяване на спирки и гари е „предвид многобройните жалби на граждани и поданици на Руската федерация, поради значителното информационно натоварване на пътниците и като се вземе предвид социално-политическата ситуация в Руската федерация“. Така обясняват авторите на заповедта идеята си в обяснителна записка към проекта.

Министерството на транспорта добавя, че „решението за дублиране на информация на английски се прехвърля на нивото на съставните образувания на Руската федерация и трябва да бъде регулирано в регионалните правилници за използване на транспорта.

От пресслужбата на московското метро са обявили пред "Комерсант", че метрото е спряло да обявява станциите на английски още през 2021 г. след намаляване на броя на туристите поради пандемията, както и след "жалби от пътници от излишна информация".

Директорът на метрото в Нижни Новгород Олег Яушев казва пред изданието, че жителите на Нижни Новгород не са се оплаквали от английския дублаж и не се планира английският да изчезне от метрото. „Направихме тази информационна система сравнително наскоро, като похарчихме много пари. Защо да го премахваме сега? Градът се посещава от туристи, на които английският език е майчин. Езикът е широко разпространен, а ние сме гостоприемни. Разбира се, ако има директива от центъра да махнем всичко и да оставим само руския, ще се подчиним. Но не си струва да стигаме до маразъм“, обяви шефът на метрополитена в Нижни Новгород.

От казанското "Метроелектротранс" пък са коментирали, че ще изпълнят указанията, когато излязат. Пресслужбата отбелязва, че жителите на Казан не са поискали отмяна на дублирането на имената на станциите на английски език. Наскоро в метрото бяха актуализирани знаци с диаграма на линиите, указващи имената на станциите на руски, татарски и английски език. Влаковете също обявяват спирките си на три езика.

От 2022 г. руските политици се изказват за ограничаване на използването на английски език. Така, например, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко предложи да се предприемат мерки за борба с прекомерната употреба на англицизми. През април 2023 г. депутатът от Държавната дума Султан Хамзаев от "Единна Русия" предложи да се изключи английският език от училищната програма. През май председателят на Държавната дума Вячеслав Володин нарече английския език „мъртъв“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1001

11

Краси1

15.08 2023 в 08:31

Най добре е да не се допускат руски агенти на наша територия

9347

10

Анализи

14.08 2023 в 21:35

Петър I се е опитал да ги поевропейчи. Очевидно опитът му е неуспешен . Путин I ботокса прави обратното, изолира ги. Докога ли ще го траят.

1687

9

Пенчо Прикарчин

14.08 2023 в 21:26

Гагагагагагагага!

2994

8

Гражданин

14.08 2023 в 20:14

За какво им е на ватниците английски. Да слагат надписи на китайски.

1000

7

PaulPierce

14.08 2023 в 19:34

Няма смисъл от надписи на английски, предвид че турист едва ли би стъпил в тази клоака, а руснаците знаещи английски са напуснали или ще го направят скоро

22548

6

dolivo

14.08 2023 в 19:17

и както винаги, в отговор на оплаквания на граждани ... махат английския

олигофрени

разбира се, идеята е изолация на населението, за да няма възможност или хабер за по хубавото

така се възпитава примиренчество

905

5

Putyo

14.08 2023 в 18:56

Светло бъдеще ги чака без английски... Икономически роби и копачи на суровини за запада...

318

4

Valioka

14.08 2023 в 18:42

Куку-руку... Има ли некой под капата...

788

3

jorj

14.08 2023 в 18:20

Ще говорят на посвинчен български! Те до всичко крадено, което са докоснали е освинчено! Да си седят в кочината и да си ядат ********! А тук по морето тези свинчоци ги гледам дакарани с найк, адидас и всички вражески западни марки! Мисля, че е време да си ходят в кочината!

2099

2

Mateevk

14.08 2023 в 18:14

Ау, това вече са нови неподозирани нива на тоталното падение на тази пасмина, обитаваща най-голямото парче от сушата. Интересно, ако забранят английския, чаканите милиони бели имигранти от ЮАР, репресирани от режима на черните, за които вече дори построиха селища в Русия, как ще се справят с езиковата бариера? Явно май ще трябва пак да се ориентират на запад.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика