Стотици работещи за Великобритания афганистанци са в капан в Пакистан

OFFNews 13 октомври 2023 в 14:23 1172 0

Афганистанци

Снимка Pinterest

Афганистанци

Стотици афганистанци, работещи за британското правителство и избягали от талибаните, сега са блокирани в Пакистан, докато чакат да бъдат преместени в Обединеното кралство, предаде Би Би Си. След нарастването на трансграничното напрежение Пакистан започна репресии срещу мигранти без визи, което притеснява афганистанците.

Обединеното кралство е поискало афганистанците да отидат в Пакистан, за да могат да обработят визите си, но някои от тях чакат с месеци, други - повече от година. Докато чакат визите си обаче те нямат право на легален достъп до образование и работни места.

През септември правителството съобщава, че около 2 730 души са участвали в тези програми в Пакистан.

Тъй като няма начин Обединеното кралство да обработва молби за виза в Афганистан, одобрените по схемите и преминали първоначалните проверки за сигурност трябва да отидат сами в трета страна - обикновено Пакистан, за да може да бъдат завършени окончателно проверките. Напускането на Афганистан обаче е трудно. Там има дълъг списък с чакащи, търсещи паспорти, а получаването на виза за Пакистан може да отнеме месеци. Някои хора се се укривали от талибанското правителство въпреки амнистията.

„Твърде много афганистанци, на които обещахме да ги доведем на безопасно място преди повече от две години, все още са в Афганистан или чакат в Пакистан, или други трети страни“, казва проф. Сара де Йонг от благотворителната организация Sulha Alliance, която работи с афганистански преводачи, пред Би Би Си.

Говорител на правителството на Обединеното кралство съобщава, че те продължават да спазват ангажиментите си към афганистанците.

„Обединеното кралство пое амбициозен ангажимент да помогне на хората в риск в Афганистан и досега сме извели около 24 600 души на безопасно място, включително хиляди хора, отговарящи на условията за нашите схеми за презаселване в Афганистан“, казват от правителството.

Това число включва британски граждани и други с вече установен статут, които са били евакуирани от Афганистан по време на операцията през 2021 г.

Би Би Си пояснява, че повечето хора, с които са разговаряли не са искали да бъдат цитирани, а тези, които са разказали, са поискали анонимност, заради страх от последствията. Мнозина смятат, че ако разкрият самоличността си, семействата им в Афганистан могат да станат мишена на талибаните.

"Животът ни е 100% в опасност"

Марзия е била учител по английски език за Британския съвет. Тя е в напреднала бременност и чака виза за Обединеното кралство от осем месеца.

„Физическото и психическото ми здраве не са добре. Когато талибанското правителство превзе Афганистан, животът ни беше в опасност поради работата, която вършехме за правителството на Обединеното кралство. Трябваше да се крием“, разказва тя.

Марзия е чат от многото афганистанци, които са работили за или с Обединеното кралство, преди чуждестранните сили да се изтеглят, когато талибаните си връщат властта през 2021 г.

Някои са бивши преводачи за британската армия, хора, които са работили по ръководени от Великобритания проекти за насърчаване на демокрацията и равенство в Афганистан и други. Всички те казват, че отговарят на изискванията за схемите за презаселване на правителството на Обединеното кралство.

Марзия споделя, че паспортът ѝ е бил взет от британските власти при пристигането ѝ и че визата, с която е пристигнала в Пакистан, е изтекла.

В края на септември служител в Международната организация по миграция (МОМ), който е контактувал с нея в Пакистан, ѝ казал, че не трябва да напуска къщата си за гости.

"Невъзможно е да родя бебето си в хотелската си стая. Няма никакво съоръжение и никой, който да ми помогне", казва тя, опасявайки се, че здравето ѝ и това на бебето са в опасност.

"Ние работихме за тях, сега е време те да ни помогнат“, призовава Марзия.

Джамал е бил преводач в британската армия. Той е прекарал повече от пет месеца в Исламабад и в момента живее с децата и съпругата си в една стая. Не може да работи легално, а децата му учат само английски онлайн. 

„Оставих родителите си в Афганистан. Нямам работа тук. Децата ми пропуснаха една година от образованието заради Ковид, след това дойдоха талибаните и те пропуснаха още една година, в Пакистан - още една", разказва мъжът.

Към него се присъединява Касим, който е работил с британските власти. След шест месеца живот със семейството си от 10 души в една стая, той казва, че му се иска да не беше идвал.

„В Афганистан момичетата не могат да получат образование, но и тук нито едно от децата ми не може“, казва той.

Касим смята, че като се присъедини към схемата, ще бъде изложен на по-голям риск, ако се върне.

„Преди да напуснем Афганистан,  животът ни беше в 50% опасност, сега е в 100% опасност", споделя мъжът, като добавя, че след като полицията започнала да нахлува в хотели, афганистанците били подложени на силен стрес, което им причинило психологически проблеми.

„Няма гаранции дали ще бъдем арестувани или не“, казва Джамал.

С съобщение на британските власти се казва, че след повдигнати въпроси за евентуално влизане на пакистанската полиция в хотели, те „продължават да работят с пакистанските власти за разрешаване на проблемите около изтеклите визи и ще предприемат действия за бързо разрешаване на инциденти, ако възникнат.

Касим и Джамал също нямат паспорти и са с изтекли визи.

От Би Би Си са изпратили запитване до правителството за правния статут на участниците в програмите ARAP и ACRS, но не са получили отговор.

Пакистан заявява, че борбата с нелегалните мигранти не е насочена към афганистанците, но министърът, който обяви политиката, съобщава, че 1,7 милиона афганистанци живеят в Пакистан незаконно.

Според анализатори този ход е резултат от нарастващото напрежение между двете страни - Пакистан обвини талибанското правителство, че укрива бойни групи, които нападат пакистанци.

Афганистан отрича това и казва, че пакистанската полиция тормози афганистанците, дори и да имат нужните документи. 

Последствията ще засегнат много афганистанци, които са избягали през границата с Пакистан в продължение на десетилетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика