Скаутска сбирка в Южна Корея с 40 000 тийнейджъри от цял свят се разтури заради лоша хигиена и горещини

OFFNews 08 август 2023 в 10:22 1838 1

сбирка

Снимка Getty images

Така изглежда лагерът на скаутите.

Южнокорейските власти започнаха мащабна операция по преместване на близо 40 000 тийнейджъри скаути от цял ​​свят, след като те бяха принудени да сменят лагера на 12-дневната си сбирка, съпроводена от много проблеми.

Световната скаутско сбирка в гигантски импровизиран къмпинг в Saemangeum на западния бряг на страната трябваше да включва дейности на открито, културни представления, семинари за устойчивост и други мероприятия за участниците - предимно ученици от средните класове. Но оплакванията от условията в лагера, както и приближаващия тайфун и екстремните горещини – последните от които разболяха стотици тийнейджъри, попречиха на празненствата и сега скаутите напускат мястото почти седмица по-рано, съобщи CNN.

Повече от 1000 автобуса с 37 000 скаути започнаха да напускат мястото днес, обяви министърът на вътрешните работи и безопасността Лий Санг-мин.

Рейсовете се ескортират от 273 патрулни коли и четири полицейски хеликоптера, а участниците ще бъдат настанени на 128 места по цялата страна.

"През останалите пет дни правителството продължава да управлява програмата и ние ще направим всичко възможно участниците да прекарат добре", добави министърът.

Световната организация на скаутското движение обяви "плана за спешна евакуация" вчера заради приближаващия тайфун Ханун. Прогнозата на метеоролозите е, че природната стихия ще удари Южна Корея в четвъртък, като се очакват и обилни валежи.

Децата трябваше да напуснат лагера предсрочно. Снимка: Getty Images

Тайфунът е последният от поредица проблеми, които съпътстваха събитието от началото му на 1 август. Още на първата седмица стотици тийнейджъри се разболяха заради изнурителната горещина, а други бяха приети в болница заради кожни обриви, слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми.

В Южна Корея са в ход предупреждения за гореща вълна в по-голямата част от страната от края на юли, като в някои райони се очаква температурите да се покачат до 37 градуса.

Само в неделя близо 1300 души са посетили близката болница, съобщи председателят на организационния комитет на сбирката и министър на равенството между половете и семейството Ким Хюн-сук.

Разтревожените родители коментираха в социалните мрежи, че децата им се оплакват от липсата на достатъчно храна, спално оборудване и дори легла.

В петък организаторите обявиха серия от нови мерки за подобряване на условията, като седемкратно увеличение на хигиенистите до над 500.

През уикенда южнокорейският президент Юн Сук Йол нареди на властите да изпратят климатизирани автобуси до лагера за допълнителен подслон от жегата и призова за "всеобхватни усилия" за поддържане на хигиената в къмпинга, за да се предотврати хранително отравяне.

Но беше твърде късно да се успокоят чуждестранните представители и семействата на тийнейджърите. През уикенда голяма част от скаутите от Съединените щати, Великобритания и Сингапур напуснаха лагера, което допълнително нагнети напрежението.

Американчетата ще бъдат преместени в гарнизона Хъмфрис на американската армия, а на 25 август те ще бъдат превозени със самолет до родината им, предаде Ройтерс.

Мат Хайд, главен изпълнителен директор на Scouts UK, обяви, че вече са преместили 4500 техни деца скаути в хотели в Сеул.

"Причините, поради които взехме това решение, са, че бяхме загрижени за безопасността на младите хора и възрастните доброволци", каза той във видео, публикувано на сайта на Scouts UK. Той също наблегна на лошите санитарни условия в лагера, опасенията за храната и достъпа до медицински услуги, както и за недостатъчните мерки за преодоляване на горещината.

Хайд добави, че скаутските дейности ще продължат през следващите дни.

"Хората в Сеул просто бяха невероятни… Снощи местен футболен отбор се свърза и ни предложи 4000 билета", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Jivko Jechev

08.08 2023 в 14:38

Българския контингент от 37 деца и възрастни скаути се чувства отлично и обгрижен от посолството на България в Сеул!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid027TMNtz92mgURuapz7m4didnP6M3py3MSv9Hzd9BGutfP29szeMahEdym1aKi6LgMl &id=100064377413803
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика