Скандалът Uber: 550 жени съдят компанията за отвличания и изнасилвания от шофьори

OFFNews 14 юли 2022 в 08:11 5177 0

Uber

Снимка Getty Images

Uber

500 жени съдят Uber в САЩ. Те твърдят, че са били нападнати от шофьори на платформата за наемане на превод и са били "отвлечени, насилвани сексуално, изнасилвани, преследвани, тормозени или атакувани по друг начин от шофьори на Uber".

Компанията е в центъра на лобистки скандал, в който изплуваха имената на френския президент Еманюел Макрон и на бившия еврокомисар Нели Крус. Журналистическо разследване показа как са се заобикаляли закони, как е била лъгана полицията, как са харчени десетки милиони за привличане на влиятелни "приятели" като френския президент.

Досиетата Uber – „Ние сме просто незаконни“

Делото е заведено във Върховния съд на окръг Сан Франциско в сряда.

"Сексуалното посегателство е ужасяващо престъпление и ние приемаме всеки един сигнал сериозно", заяви говорител на Uber пред Би Би Си.

"Няма нищо по-важно от безопасността, поради което Uber изгради нови функции за безопасност, установи политики, ориентирани към оцелелите, и е по-прозрачна по отношение на сериозните инциденти. Въпреки че не можем да коментираме висящи съдебни спорове, ще продължим да държим безопасността в центъра на нашата работа", добавиха те.
В жалбата, подадена от адвокатите на адвокатската кантора Slater Slater Schulman, се твърди, че сексуалните посегателства са се случили в "множество държави". В нея се казва също, че поне още 150 потенциални случая се "разследват активно".

В исковата молба се твърди, че през 2014 г. Uber е узнала, че нейните шофьори извършват сексуални посегателства и изнасилвания на пътнички. Но компанията е дала приоритет на "растежа пред безопасността на клиентите".

"Целият бизнес модел на Uber се основава на това да осигурява на хората безопасно пътуване до дома, но безопасността на пътниците никога не е била тяхна грижа - грижата е била за растежа, за сметка на безопасността на пътниците", заяви Адам Слейтър, партньор-основател на Slater Slater Schulman.

Миналия месец Uber публикува втория си доклад за безопасността в САЩ, който показва, че през 2020 г. е имало 998 случая на сексуално насилие, включително 141 сигнала за изнасилване. В доклада на компанията пише, че между 2019 и 2020 г. тя е получила общо 3 824 сигнала за петте най-тежки категории сексуални посегателства.

В първия доклад за безопасността на фирмата, в който се описват подробно инцидентите от 2017 г. до 2018 г., са констатирани 5 981 съобщения за сексуални посегателства. Най-сериозните категории сексуално посегателство на Uber варират от "целувка без съгласие на несексуална част от тялото" до "сексуално проникване без съгласие" или изнасилване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки