Досиетата Uber: как се заобикалят закони, лъже се полицията и се привличат приятели като Макрон

Изтеклите 124 хил. файла уличават и бившия еврокомисар Нели Крус. Бившият шеф на компанията нареждал използването на изключвател, за да попречи на полицията да получи достъп до компютрите

OFFNews 11 юли 2022 в 09:09 4276 0

Uber

Снимка pexels.com

Uber

Хиляди изтекли файлове разкриват как компанията за превоз Uber е ухажвала висши политици и колко далеч е стигнала в действията си, за да избегне правосъдието. В тях подробно се описва как е заобикаляла законите, лъгала е полицията и тайно е използвала правителства и политици да лобират за нея по време на агресивната ѝ глобална експанзия. Uber е получила помощ от лидери като Еманюел Макрон и бившия комисар на ЕС Нели Крус. Документите показват също как бившият шеф на компанията лично е наредил използването на "изключвател", за да попречи на полицията да получи достъп до компютрите.

Изтекли са над 124 хил. файла и информацията бе публикувана от британския в. "Гардиън" днес.

В коментар за разкритията от Uber заявяват, че тяхното "поведение в миналото не е било в съответствие с настоящите ценности" и днес тя е "различна компания".

Съвкупността от над 124 000 записа, включително 83 000 имейла и 1000 други файла, включващи разговори, обхваща периода от 2013 г. до 2017 г., когато "Юбер" се управлява от съоснователя ѝ Травис Каланик. Той опитва да наложи услугата с такситата-посрещачи по градовете по цял свят, дори това да означава нарушаване на законите и разпоредбите за таксиметровите услуги.

Те разкриват за първи път как срещу 90 млн. долара годишно е извършвана лобистката дейност, осъществявани са връзки с обществеността и са привличални приятелски настроени политици, за да помогнат в кампанията ѝ за разрушаване на европейската таксиметрова индустрия.

Безмилостните бизнес методи на Uber бяха "широко известни" - отбелязва "Гардиън", но за първи път досиетата дават представа за това докъде е стигнала компанията, за да постигне целите си.

Данните показват как "Юбер" се е опитвала да получи одобрение и подкрепа като дискретно ухажва премиери, президенти, милиардери, олигарси и медийни магнати. Пряко са уличени френският президент Еманюел Макрон (докато е бил министър – б.р.) и бившият нидерландскиеврокомисар Нели Крус, че са лобирали в полза на "Юбер". Твърди се, че са правени опити за ангажирането на Джо Байдън, Олаф Шолц и Джордж Озборн.

Документите показват как бившият еврокомисар по цифровите технологии Нели Крус, един от най-добрите служители в Брюксел, тайно е лобирала за фирмата, което е потенциално нарушение на етичните правила на ЕС.

По онова време Uber е не само една от най-бързо развиващите се компании в света, но и една от най-противоречивите, преследвана от съдебни дела, обвинения в сексуален тормоз и скандали за нарушаване на сигурността на данните.

"Зрелищна" помощ за Макрон

Париж е мястото, където Uber започва работа в Европа, и среща твърдата съпротива на таксиметровия бранш, която завърши с бурни протести по улиците. През август 2014 г. амбициозният бивш банкер Еманюел Макрон е току-що назначен за министър на икономиката. Той вижда в Uber източник на растеж и крайно необходими нови работни места и пожелава да помогне, напомня "Гардиън". През октомври същата година той провежда среща, която поставя началото на дългогодишна, но малко разгласявана дейност като защитник на интересите на противоречивата фирма в правителството. Лобистът на Uber Марк Макган описа срещата като "грандиозна. Такава, каквато никога не съм виждал", издават файловете. "Скоро ще танцуваме", добавя той.

От изтеклата кореспонденция става ясно, че ръководителите на "Юбер" много ясно са си давали сметка, че нарушават законите, като един от тях се шегува, че са "пирати", а друг признава, че са "закононарушители".

Документацията съдържа повече от 83 000 мейла, включващи често най-откровена е немаскирана комуникации между Каланик и неговия топ-екип от ръководители. В една кореспонденция Каланик отхвърля опасенията на други ръководители, че изпращането на шофьори на "Юбер" на протест във Франция ги излага на риск от насилие от ядосаните местни хора в таксиметровата индустрия, като отговаря: "Мисля, че си струва. Насилието означава успех".

След оттеглянето на Каланик през 2017 година заради серия от скандали, сега "Юбер" се разграничава от поведението на компанията в миналото и твърди, че има съвсем различни ценности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови